Nieuws

Oracle verliest rechtszaak en betaalt 3 miljard dollar aan HP

Softwarebedrijf Oracle nam het op tegen HP in een rechtszaak over een geschonden contract. Oracle moet nu een boete van 3 miljard dollar slikken.

 

Een rechter in Californië heeft beslist over een rechtszaak tussen technologiegiganten Oracle en HP, in het voordeel van HP. Het ging om een geschil over softwareontwikkeling voor HP’s servers. Oracle heeft contractbreuk gepleegd door die ontwikkeling stop te zetten, zo besliste de rechter.

 

Het gaat om HP’s servers die werken met Intels Itanium-chips. HP en Oracle hadden jaren geleden een contract lopen dat stelde dat Oracle software voor die servers zou blijven ontwikkelen. Dat heeft het bedrijf niet gedaan, en Oracle verdedigde zichzelf met het argument dat Intel al in 2011 heeft gesteld dat de Itanium-chip verouderd was. Ten slotte meende Oracle dat het de software ook niet tot in de eeuwigheid moest blijven verder ontwikkelen.

Beroep

Rechter James Kleinberg gaf HP gelijk in de zaak. De schade voor Oracle loopt op tot 3 miljard dollar. John Schultz, Vice President van HP uitte zijn tevredenheid over het vonnis: “HP is blij met het verdict van de jury. Dat bevestigt dat wij het altijd bij het rechte eind hebben gehad, en dat het bewijs onweerlegbaar is”, aldus Schultz. Oracle heeft al laten weten dat het in beroep gaat tegen de beslissing van de jury en de straf die het opgelegd kreeg.

 

Oracle en HP hadden al een erg tumultueuze geschiedenis. In 2010 sleepte HP Oracle al eens voor de rechter nadat voormalig HP CEO Mark Hurd het bedrijf verliet voor een postje binnen Oracle. Die zaak zorgde toen al voor opschudding, en nu de wonden eindelijk geheeld waren door een samenwerking tussen de bedrijven, loopt het weer mis.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business