Nieuws

Ruimtesonde Juno stuurt eerste foto’s van Jupiter door

NASA heeft de eerste foto's ontvangen van de camera aan boord van Juno, het ruimtetuig dat vorige week na een reis van vijf jaar de gasplaneet Jupiter bereikte.

NASA heeft het eerste beeld vrijgegeven dat ruimtesonde Juno vastlegde nadat het succesvol in een baan rond planeet Jupiter werd gebracht. Op 10 juli, vier dagen nadat de orbiter aankwam in de atmosfeer van de gasreus, activeerde NASA kleurencamera JunoCam en startte het met het maken van foto’s. Omdat de data ettelijke honderd miljoenen kilometers moet overbruggen om op aarde ontvangen te worden, beginnen nu pas de eerste opnames binnen te sijpelen.

Extreem radioactieve trip

[related_article id=”183262″]Bovenstaande foto “is gemaakt van enkele van de eerste beelden genomen door de JunoCam”, aldus NASA. Op het moment van opname zweeft Juno op zo’n 4,3 miljoen kilometer van Jupiter, een van de verst verwijderde punten in zijn elliptische baan van 53 dagen rond de gasplaneet. Je kan de Rode Vlek op Jupiter onderscheiden op de foto, net als drie van de manen die rond Jupiter cirkelen: Io, Gangymedes en Europa. “Deze scene van JunoCam toont aan dat het zijn eerste doorgang door Jupiters extreem radioactieve omgeving heeft overleefd zonder enige degradatie en nu klaar is om Jupiter zelf te trotseren,” stelt Scott Bolton, hoofdonderzoeker van de Juno-missie.

De beelden zijn nu nog wazig, maar daar zal binnen enkele weken verandering in komen. Dan zal de ruimtesonde foto’s in hoge resolutie kunnen maken van de gasplaneet. Op het dichtste punt van Junos baan zal de ruimtesonde maar 2.600 kilometer verwijderd zijn van de planeet. Dat punt zal ze 37 keer passeren voor het einde van haar missie in februari 2018, waarna ze zichzelf zal vernietigen door zich in de gasreus te storten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business