Nieuws

Twitter censureert extremistische tweets aan ongeziene snelheid

Twitter weet steeds betere te anticiperen op tweets van extremisten. Het bedrijf haalde radicale berichten van zijn website tegen een ongeziene snelheid.
Foto: Andreas Eldh

Extremistisch gedachtengoed verspreid zich de laatste jaren vaak via sociale media. Radicale terroristische organisaties zoals Islamitische Staat weten maar al te goed gebruik te maken van online media om zo hun woord te verspreiden en mensen aan te spreken. Maar Twitter bewijst dat het niet bij de pakken is blijven zitten.

Onderzoekers van het Counter Extremism Project (CEP) hebben vastgesteld dat de website razendsnel reageerde op radicale tweets na de aanslag in Nice, zo meldt Reuters. “Een nog nooit eerder geziene snelheid”, zo noemde CEP Twitters acties. De website zelf reageerde nog niet op zijn eigen maatregelen.

Contrast

Volgens de onderzoekers is Twitters snelle reactie van vorige week erg contrasterend vergeleken met Twitters vorige standpunt omtrent dergelijke toon in tweets. Toen bleef de website nog erg vasthouden aan zijn standpunt dat de vrijheid voor meningsuiting boven alles gaat. Nu toont Twitter dat het hen menens is wat terrorisme betreft.

Twitter is niet de enige website die een meer actieve aanpak kiest wat radicale content betreft. In overleg met de Amerikaanse overheid werden ook Facebook en Google aangesproken. Al is Twitter wel het eerste bedrijf waarbij een dergelijke snelle reactie opvallend is.

cyberterrorismeextremismeislamitische staat

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN