Nieuws

Solar Impulse 2 vloog succesvol de wereld rond op zonne-energie

Na een jaar heeft de Solar Impulse 2 zijn eindbestemming bereikt. Het vliegtuig reisde de wereld rond en legde een afstand van 40.000 kilometer af op zonne-energie.

Piloot Bertrand Piccard en zijn collega André Borschberg hebben hun Solar Impulse 2-vliegtuig veilig in Abu Dhabi geland. De twee waren maar liefst een jaar lang onderweg en legden 40.000 kilometer af. Piccard en Borschberg wilden aan de wereld bewijzen waar zonne-energie toe in staat is.

17.000 zonnecellen

De Solar Impulse 2 had maar liefst 17.000 zonnecellen die in de vleugels waren ingebouwd. Vleugels die met een spanwijdte van 72 meter groter zijn dan die van een Boeing 747. Al kan je niet zeggen dat de twee piloten daarom van dezelfde luxe genoten als de passagiers in zo’n Boeing.

Piccard en Borschberg moesten het doen met een piepkleine cockpit, en uiteraard werd de Solar Impulse 2 eveneens niet aangedreven met gelijkaardige jets. Het vliegtuig haalde een snelheid van rond de 48 kilometer per uur. Uiteindelijk was het toestel in totaal 505 uur of meer dan 23 dagen in de lucht.

Foto: Anthony Quintano

Geschiedenisschrijvers

De laatste trip was één van Caïro naar Aubu Dhabi. Niet meteen de langste trip aan één stuk – die was van Japan tot Hawaï – maar wel één met stevige turbulentie naar verluidt. De ganse wereld kon de landing live volgen op YouTube. Het filmpje staat nog steeds online. Je kan het onderaan dit artikel herbekijken.

Bertrand Piccard en André Borschberg legden na de landing een interview af met The Guardian. Volgens de piloten was hun trip niet alleen een primeur in de geschiedenis van de luchtvaart, maar ook in de geschiedenis van groene stroom. Ze benadrukten daarom nog eens het oorspronkelijke doel van hun uitdaging: “Dat groene technologie in staat is om het onmogelijke te bereiken.”

Wakker schudden

Het tweetal maakt ook duidelijk dat het nu aan ieder individu is om zichzelf wakker te schudden en zelf een bijdrage te leveren aan het milieu. “Alle schone technologie die wij gebruiken, kan overal in worden gebruikt. Wij hebben 40.000 kilometer gevlogen, maar het is nu aan anderen om nog verder te gaan”, aldus Bertrand Piccard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business