Nieuws

Vakantiefoto’s als zonnepanelen

Speciale inkt tovert afgedrukte foto’s om tot functionele zonnecellen.

Onderzoekers van de Alto-universiteit in de VS hebben een speciaal soort inkt uitgevonden dat dubbel dienst doet als zonnecel. De inkt zelf werkt met een klassieke inkjetprinter, zodat onderzoekers foto’s konden afprinten die werkten als zonnepaneel.

Klassieke inkt absorbeert licht en geeft een beetje warmte af in de plaats. De speciale fotovoltaïsche inkt absorbeert datzelfde zonlicht, maar zet een deel daarvan op naar elektriciteit. Hoe donkerder de inkt, hoe meer licht de inkt absorbeert en hoe meer elektriciteit er uit voortkomt.

De geprinte cellen blijken ongeveer even efficiënt als traditionele zonnecellen. De onderzoekers stelden ze duizend uur lang bloot aan warmte en licht zonder dat er een negatieve invloed op te kwaliteit van de cellen te merken was. De onderzoekers dromen luidop van toepassingen voor kleine en zuinige toestellen. De zonnecel kan verwerkt worden in het design van dergelijke toestellen.

De onderzoekers toonden ter illustratie een print van foto’s van zichzelf, net als een QR-code. Voorzien van zonlicht kan die print in principe dus dienen als elektriciteitsbron voor een stuk elektronica.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business