Het populaire Android-spel is vanaf nu verboden in heel Iran. Ook bij ons zal stilaan meer aandacht worden geschonken aan regelgeving rond het spel.

Advertentie

pokemon block go away

Iran staat niet bekend als meest democratische land op het gebied van technologie. In navolging van die reputatie heeft het nu ook het populaire Android-spel Pokémon Go verbannen uit zijn contreien. De Hoge Raad voor Virtuele Ruimtes, die alle internetactiviteit in het land overziet, heeft die beslissing genomen naar aanleiding van ‘veiligheidsrisico’s’.

 
Concreet komt het erop neer dat Iran overleg pleegde met ontwikkelaar Niantic om te kijken in hoeverre die zou meewerken aan verzoeken van de Raad. Kort daarop werd besloten dat het spel niet meer gespeeld mocht worden, wat doet vermoeden dat de ontwikkelaar niet happig was op de controle van Iran.

Protesten en fatwa’s

Engadget schrijft dat Iran wel eens schrik kan hebben van de massale samenkomst van spelers, zoals recent ook bij ons gebeurde in de Antwerpse Kammenstraat of in de Zoo. In een Iraanse context zou dat echter tot protesten of opstanden kunnen leiden.

Het is niet het eerste verbod dat Pokémon Go krijgt opgelegd. In Indonesië mogen politieagenten niet spelen terwijl ze werken, terwijl seksuele delinquenten in New York eveneens uitgesloten worden. De Amerikaanse grootstad heeft Niantic zelfs verzocht om alle Pokéstops en gyms weg te halen uit de buurt van voormalige verkrachters. Ten slotte werd er in Saudi Arabië nog een fatwa uitgesproken over het spel.

Ook bij ons

Ook in België wordt stilaan meer aandacht geschonken aan de gevaren die het Pokémon-fenomeen met zich meebrengt. Zo wordt onderzocht of enkele Brusselse agenten hun taken verwaarloosden terwijl ze in dienst waren, om het spel te kunnen spelen in een park. Daarnaast gaat de politie voortaan voetgangers beboeten die zichzelf of anderen in gevaar brengen door het spel te spelen terwijl ze wandelen. Die boete bedraagt 55 euro. 

Advertentie