Nieuws

Ruimtelaser helpt weersverschijnselen verklaren

Om de luchtstromen van onze planeet beter te begrijpen gaat de ESA ze bestoken met lasers. Het resultaat moet betere weersvoorspelling opleveren.
Beeld: Engadget
[related_article id=”184484″]Frank Deboosere doet dagelijks zijn best om het weer zo goed mogelijk te voorspellen. Toch komt het geregeld voor dat zijn poging verdienstelijk was, zij het niet helemaal correct. Dat komt omdat we eigenlijk niet veel weten over luchtstromen en waardoor ze bepaald worden. We weten dat stormen, orkanen en de wereldwijde luchtcirculatie ermee te maken hebben, maar al bij al is dat nog steeds niet genoeg om accurate voorspellingen te kunnen doen.

De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) gaat een satelliet lanceren die daar verandering moet in brengen. Vanuit de ruimte zal ADM-Aeouls, genoemd naar de bewaker van de wind uit Homeros’ Odyssee, namelijk lasers gaan afvuren op windpartikels. Deze partikels reflecteren de laserstralen, zodat de satelliet ze weer kan opvangen en analyseren. Aangezien de afstand tussen Aeouls en onze aarde zo klein zal zijn, zal er slechts een minimale tijd verlopen tussen het schot en de analyse.

Op die manier zal het makkelijker worden om het weer op te volgen, wolken te scannen en begrijpen en zo uiteindelijk een betere weersvoorspelling te bekomen. Zo zal Frank ons binnenkort nog beter van dienst kunnen zijn, waardoor we op onze beurt minder moeten vloeken op de weerman.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business