Nieuws

Waarom Apple met een publieke iOS-bèta is begonnen

Apple-veteraan Eddy Cue liet zich onlangs in een interview ontvallen waarom het publieke bètaprogramma van iOS het groene licht kreeg.

 

Uit fouten kan je leren: het is een devies dat Apple ter harte heeft genomen als we veteraan Eddy Cue mogen geloven, die momenteel topman voor iOS is binnen het bedrijf. In een opgemerkt interview met website Fast Company stelde hij dat de aanleiding voor de lancering van het publieke bètaprogramma van iOS de uitschuiver was die het met Apple Maps had gemaakt.

Afgang

De beschamend slechte eerste versie van Apple Maps in 2012 bracht het bedrijf tot bezinning. De app werd samen met iOS 6 gelanceerd als alternatief voor Google Maps. Een greep uit de vele bugs: locaties die op de verkeerde plek verschijnen of juist plaatsnamen die verdwenen waren, grappige vervormingen en fouten in de 3D-kaarten – bruggen die per vergissing als bergen werden gerenderd of foutief op een afgrond uitliepen, stukken natuur die als blokjes lego op de kaart verschenen, aanduidingen van tankstations die in de lucht zweefden, vliegtuigbanen die als snelwegen werden aangeduid… Het leidde ertoe dat CEO Tim Cook zich verschillende keren publiekelijk excuseerde voor de app. Het toenmalige hoofd van iOS bij het bedrijf, Scott Forstall, werd vriendelijk naar de deur gewezen.

Feedback

[related_article id=”183456″]”We hebben significante aanpassingen doorgevoerd aan ons ontwikkelingsproces hierdoor,” stelt Cue. “Voor iedereen die in Cupertino leefde waren de kaarten geweldig goed. Het probleem was dus niet duidelijk voor ons. We hebben nooit de mogelijkheid gehad om [Apple Maps] aan een groot aantal gebruikers te leveren om ons feedback te geven. Nu hebben we die wel. […] De reden waarom jij als klant iOS kan testen is vanwege Apple Maps.”

De periode tussen de gênante lancering van Apple Maps (2012) en de eerste publieke bèta van iOS (2015) geeft aan dat het bedrijf zeker zijn tijd nam om de gedachten te laten rijpen over hoe het feedback kon verzamelen van zijn gebruikers. Desalniettemin is het goede evolutie dat het bètaprogramma bestaat. Op dit moment kan je iOS 10 al in preview uitproberen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business