Nieuws

Nieuwe USB-certificering moet onveilige USB-laders voorkomen

Het USB-IF stelt een certificeringsproces voor USB type-c-laders voor. Zo weet je als consument met zekerheid dat een specifieke lader zal werken, en niet de binnenkant van je laptop zal roosteren.

USB type-c en de bijhorende 3.1-standaard zijn veel krachtiger dan de klassieke USB 2.0 en 3.0-aansluitingen. De bandbreedte is groter, de transfersnelheid ligt hoger maar ook de hoeveelheid stroom die over de kabel gestuurd kan worden kreeg een flinke boost. Zo kan je laptops laden met de hulp van USB type-c-poorten.

Dat is goed nieuws voor de consument. In principe kan je in de toekomst al je elektronica laden met één enkele oplader. De medaille heeft helaas ook een keerzijde: de krachtige standaard betekent dat een USB 3.1 type-c-kabel en de bijhorende lader een stuk geavanceerder zijn dan zihunjn voorgangers, wat op zijn beurt impliceert dat fabrikanten van goedkope kabels en laders al dan niet per ongeluk rommel in de rekken kunnen leggen.

Dergelijke inferieure laders kunnen je toestel in het slechtste geval om zeep helpen. Google-ingenieur Benson Leung ontdekte zelf al hoe een goedkope type-c-lader een slechte investering kan zijn en ook het USB Implemeters Forum (USB-IF) is niet blind voor de gevaren. De oplossing komt er in de vorm van een certificaat. Dat weet Business Wire.

Het USB-IF zal enkele standaarden vastleggen en fabrikanten vervolgens de mogelijkheid geven om hun product in te dienen voor officiële tests. Voldoen ze aan de norm, dan krijgen ze een certificaat met bijhorend logo zodat jij snel kan zien dat een product in kwestie zijn geld waard is. Ontbreekt het logo, dan kies je misschien beter een andere lader. Het testproces werd vandaag aangekondigd, wanneer je de logo’s op laders in je lokale winkel mag verwachten, is nog niet helemaal duidelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business