Bitcoin.org heeft zijn gebruikers een opmerkelijke waarschuwing gegeven. De website stelt dat het reden heeft om te vermoeden dat een update van Bitcoin Core het doelwit zal worden van cyberaanvallen door staatsgesponsorde hackers.

Bitcoin is de ultieme anonieme munt die zowel privacyvoorvechters en criminelen als grootbanken aanspreekt.

“Wees op je hoede wanneer je bestanden downloadt van onze website voor de aankomende 0.13.0 uitrol,” zo staat er in een rode banner te lezen op bitcoin.org. De organisatie stelt dat ze “reden tot vermoeden hebben dat de bestanden van de volgende Bitcoin Core release het doelwit zullen zijn van staatsgesponsorde aanvallers.” Daarbij moeten in het bijzonder Chinese gebruikers opletten op wat ze binnenhalen, aldus de groep.

De ontwikkelaars achter bitcoin.org geven niet meer informatie prijs over wat of wie ze verdenken. De recente miljoendiefstal bij bitcoinbeurs Mt. Gox zal hen ongetwijfeld een stuk voorzichtiger hebben gemaakt. De organisatie raadt zijn gebruikers aan om de encryptiesleutel te downloaden die gebruikt wordt om de bestanden van Bitcoin Core te versleutelen, en te dubbelchecken dat de encryptiehandtekening van gedownloadde files overeenkomen met de normale signatuur. “Als website heeft bitcoin.org niet de nodige technische middelen om te garanderen dat we onszelf kunnen beschermen tegen aanvallers van dit kaliber,” stelt de organisatie. “In deze situatie kan je potentieel al je munten kwijtspelen.”

Bitcoin Core is een client waarmee gebruikers bitcoins kunnen genereren. Het programma zorgt ervoor dat de virtuele munt gedecentraliseerd blijft en verzekert de geldigheid van transacties door middel van blockchaintechnologie. Het is daarbij niet de enige speler op de markt: begin dit jaar kwam het tot een serieuze breuk bij de bitcoin-ontwikkelaars, waardoor de gemeenschap ruwweg in twee facties uiteenviel: bitcoin core en bitcoin classic.