Nieuws

China wil maanbasis bouwen om te kunnen spioneren

Zoals het een superschurk in een ouderwetse spionagefilm betaamt, wil China een maanbasis oprichten. Het land wil de maan met de handen grijpen.

[related_article id=”180138″]Het zou een scenario uit een Conneryeske Bondfilm kunnen zijn: buitenlandse mogendheid zet een basisstation op de maan om zo te kunnen spioneren. China lijkt die rol maar wat graag te willen invullen, nu het onderzoekt of dergelijk plan haalbaar en betaalbaar is. Tegenstanders spreken van een megalomaan plan en menen dat spionagesatellieten hetzelfde werk veel goedkoper kunnen doen.

China zou echter niet alleen willen spioneren, maar ook experimenteren op de maan. Wetenschappelijk onderzoek en defensieve monitoring zouden de basistaken zijn. Daarnaast moet een vijftig meter lange antenne het mogelijk maken om zowel op het land als onder de zeespiegel manoeuvres in de gaten te houden.

De gigantische radar die aanwezig zou zijn, zou 1,4 gigabytes aan gegevens per seconde genereren, wat vereist dat er permanent astronauten aanwezig moeten zijn. Een dergelijke hoeveelheid gegevens overstijgt namelijk de technische mogelijkheden van langeafstandscommunicatie. Het onderzoek alleen al kost om en bij de 2 miljoen euro, resultaten worden verwacht rond 2020.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business