Nieuws

Waarom Android Nougat niet naar de Nexus 5 komt

De Sony Xperia Z3, HTC One M8 en Nexus 5 zullen geen Android Nougat krijgen. Googles strenge compatibiliteitsregels lijken aan de basis van het probleem te liggen.

Google is momenteel volop bezig met het uitrollen van Android Nougat naar zijn Nexus-toestellen. Wie een Nexus 5 heeft, is er echter aan voor de moeite. Dit toestel zal, net zoals de Sony Xperia Z3 en HTC One M8, geen upgrade ontvangen. Gary Sims van Android Authority speculeert waarom dit het geval is.

Qualcomm

De Xperia Z3, One M8 en Nexus 5 hebben twee dingen gemeen: ze werden in 2013/2014 gelanceerd en bevatten een Snapdragon 800 of 801. Daarom wordt er gespeculeerd dat Qualcomm aan de basis van het probleem ligt. “Qualcomm zal geen grafische drivers uitrollen voor 800/801-CPU’s. De HTC One M8 en andere toestellen met deze CPU zullen geen officiële Android 7.0 ontvangen,” schrijft LlabTooFeR bovendien in een tweet. Deze tweet lijkt de geruchten te bevestigen.

Wanneer Android Authority contact opneemt met Qualcomm klinkt er echter een ander verhaal. “Qualcomm werkt nauw samen met fabrikanten om verschillende versies van Android te implementeren en ondersteunen op zijn Snapdragon-chips. De tijd dat een chipset wordt ondersteunt en geüpgraded, is afhankelijk van de productlevenscyclus van fabrikanten,” zegt Qualcomm. Volgens de chipmakers hebben de smartphonefabrikanten dus besloten dat de levenscyclus van hun producten ten einde loopt.

Levenscyclus

'Zelfs wanneer we Android N op de Z3 wilden aanbieden, zouden we dit niet kunnen.'
Dit verklaart echter niet waarom Sony actief bezig was met het ontwikkelen van Android 7.0 voor de Xperia Z3. Er was een previewprogramma voor het toestel en Android Nougat werkte zonder problemen op de smartphone. Preview 5 werd echter nooit uitgerold. “Zelfs wanneer we Android N op de Z3 wilden aanbieden, zouden we dit niet kunnen. We zouden niet slagen voor de compatibiliteitstests van Google,” schrijft Ola Olsson van Sony op Google+. Sony wijst op zijn beurt dus met de vinger naar Google.

Momenteel is de Android Compatibility Definition Document (CDD), waarin de software- en hardwarevereisten voor Android-toestellen staan, voor Android 7.0 nog niet publiekelijk gemaakt. Er lijkt echter iets in het document te staan dat ervoor zorgt dat de Nexus 5, HTC One M8 en Sony Xperia Z3 geen Android 7 kunnen ondersteunen.

ARMv8

We kunnen processors karakteriseren op basis van drie criteria, namelijk de instructieset, GPU en prestaties. De toestellen die wel Android Nougat zullen ontvangen, bevatten een waaier aan GPU’s, waaronder Adreno 306 en 430 en Mali-T530. Verder hebben de toestellen uiteenlopende prestaties die worden geleverd door de Helio P10 en Snapdragon 410 tot 820. De meeste smartphones die Android Nougat krijgen, hebben 64-bitprocessors.

[related_article id=”180973″]

Er lijkt dus geen GPU-probleem te zijn en ook prestaties lijken niet te kunnen verklaren waarom sommige toestellen Android 7.0 niet ontvangen. Smartphones met de goedkope Snapdragon 410 zullen namelijk eveneens Nougat ontvangen. Wat wel opvallend is, is het feit dat de meeste smartphone een 64-bitprocessor bevatten. Meer specifiek gaat het telkens om ARMv8-processors.

Encryptie

Gary Sims denkt daarom dat encryptie aan de basis van het probleem ligt. Google verplicht volledige schijfencryptie. Ook heeft Google regels vastgelegd voor de snelheid van deze encryptie. In Android Nougat worden afzonderlijke bestanden geëncrypteerd in plaats van het volledige systeem. Hoogstwaarschijnlijk heeft Google wederom minimum snelheden opgegeven waaraan deze encryptie moet voldoen in zijn CDD.

ARMv8 heeft extra instructies waarmee hardware-encryptie kan worden uitgevoerd. Hardware-encryptie is veel sneller dan versleuteling op softwareniveau, wat kan verklaren waarom toestellen met de Snapdragon 800 en 801 geen Android Nougat ondersteunen. Deze chips ondersteunen immers gaan hardware-encryptie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business