Nieuws

Libratones nieuwe koptelefoon zegt audiojack vaarwel

Libratone springt op de markt van koptelefoons met de nieuwe Q Adapt-lijn. Die bieden meer controle over je muziek dankzij aanpasbare actieve geluidsonderdrukking.

De Deense audiospecialist Libratone breidt zijn portfolio nogmaals uit. Na de toevoeging van bluetoothluidsprekers eerder dit jaar, voegt het nu ook koptelefoons aan het gamma toe. Op de IFA-beurs in Berlijn toont het bedrijf de nieuwe Q Adapt In-Ear en On-Ear met aanpasbare actieve geluidsonderdrukking.

Geen audiojack

De Q Adapt In-Ear is speciaal ontworpen voor de iPhone en wordt aangesloten via de Lightning-aansluiting. Daarmee versterken de oortjes het vermoeden dat de iPhone 7 – die volgende week wordt aangekondigd – de 3.5 mm-aansluiting vaarwel zal zeggen.

De keuze voor de Lightning-aansluiting is niet toevallig. De Q Adapt maakt gebruik van actieve geluidsonderdrukking (ANC) om achtergrondgeluid weg te filteren en de audio aan te passen aan de omgeving. Die technologie vereist een eigen stroomtoevoer voor de koptelefoon. In plaats van een (zware) batterij te moeten voorzien, tapt de Q Adapt zijn energie rechtstreeks af van je iPhone via de Lightning-poort.

De oortjes zijn gemaakt van een duurzaam rubber en werden ontwikkeld met speciale aandacht voor comfort. In plaats van de klassieke paddenstoelvorm van de meeste in-ear koptelefoons, hebben de oordopjes van de Q Adapt een eivorm die volgens Libratone beter is aangepast op de vorm van je oor.

Bluetooth

Naast de Q Adapt In-Ear lanceert Libratone ook de Q Adapt On-Ear, een klassieke bluetooth-koptelefoon waarvan de kussens op je oren rusten. Die beschikt ook over de actieve geluidsonderdrukking en laat toe om alle geluid te dempen met één handbeweging via Libratones kenmerkende hush-functie. Verder beschikt de On-Ear ook over bewegingssensoren die ervoor zorgen dat de muziek stopt van zodra je de koptelefoon afneemt en kan je twee exemplaren daisy chainen om samen naar muziek van één apparaat te luisteren.

CityMix

De meeste koptelefoons laten alleen toe om actieve geluidsonderdrukking aan of uit te zetten. De realiteit is echter nooit zo zwart-wit volgens Libratone. De Q Adapt-koptelefoons maken daarom gebruik van aanpasbare ANC, een technologie die door het Deense bedrijf ‘CitiyMix’ werd gedoopt.

CityMix bestaat uit vijf niveaus van geluidsonderukking waar je tussen kan wisselen via een extra knop op de volumebediening van de koptelefoon. Zo heb je meer controle over het achtergrondgeluid dat je binnen laat. “Alleen je muziek harder zetten wanneer er veel geluid om je heen is, werkt niet altijd”, zegt Jan McNair, CEO van Libratone. “Bovendien kan dat je oren beschadigen. Ook volledige ANC kan gevaarlijk zijn: in het verkeer wil je bijvoorbeeld juist wel geluid van buitenaf kunnen horen.”

[related_article id=”185010″]

USB-C?

De Q Adapt In-Ear zal in eerste instantie alleen voor de iPhone beschikbaar zijn, maar Libratone is ook van plan om een variant met USB-C op de markt te brengen. Dat is voorlopig nog wel iets lastiger, vertelt McNair. “USB-C vereist voor elke fabrikant een andere software twist om de volledige functionaliteit van de koptelefoon te ontsluiten. We moeten dus bekijken welke partners interessant zijn.”

Toch is McNair enthousiast over de evolutie van de analoge 3.5 mm-aansluiting naar Lightning en USB-C als digitaal alternatief, al geeft hij toe dat er ook enkele struikelblokken zijn. “Het kan problematisch zijn wanneer je tegelijk je telefoon wilt opladen en naar muziek luisteren. Ik verwacht dan ook dat er nog meer draadloze oplossingen op de markt zullen verschijnen.”

Beschikbaarheid

De Q Adapt On-Ear kost 249 euro en is beschikbaar in de kleuren Elegant Nude, Cloudy White en Stormy Black. De koptelefoon wordt geleverd met een analoge kabel voor wanneer er geen bluetooth beschikbaar is. De Q Adapt In-Ear oordopjes kosten 179 euro en zijn beschikbaar in de kleuren Elegant Nude, Cloudy White, Stormy Black en Rose White. Beide koptelefoons zijn beschikbaar vanaf oktober.

De hele ZDNet-redactie is op IFA aanwezig. Lees hier al het technologienieuws, rechtstreeks vanop de beurs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business