Nieuws

Ierland verdedigt Apple en weigert miljarden

In een poging het belastingvriendelijke regime te behouden, gaat Ierland de boete aanvechten die Apple kreeg opgelegd.

 
Ierland gaat de boete aanvechten die Apple kreeg wegens belastingontwijking. Volgens CIO waren maar liefst 96 van de 129 parlementsleden van het Ierse Dail voor een beroepsprocedure tegen de sanctie. Volgens de uitspraak van het Europees Hof beging Apple jarenlang een inbreuk op de belastingwet, waardoor het een oneerlijk concurrentieel voordeel verwierf. Ierland zegt nu dat de afspraken met Apple dateren van lang voor de wet zelfs maar bestond.
 
In 2003 betaalde Apple in Ierland 500 euro belastingen per miljoen dat het winst maakte. Tegen 2014 was dat bedrag echter weggezakt naar een schamele 50 euro, wat niet kan volgens Europa. Een parlementair debat volgde dan deze week, waarop tegenstanders opriepen om de 12,5 miljard euro dankbaar in ontvangst te nemen, in plaats van de beslissing aan te vechten.
 
De meerderheid koos er echter voor om het belastingregime te verdedigen, zodat toekomstige investeerders niet zouden worden afgeschrikt, wat de Ierse economie op lange termijn schade zou kunnen berokkenen. Degenen die uiteindelijk tegenstemden argumenteerden dan weer dat de miljarden goed gebruikt kunnen worden om armere inwoners bij te staan.
 
Tim Cook, CEO van Apple liet zich vorige week al laatdunkend uit over de beslissing van Europa als zijnde “total political crap”. Daarnaast beloofde hij de ruim 6.000 Apple-werknemers in Ierland niet te laten vallen en in de toekomst te blijven investeren in Ierland. Nu is het afwachten of de beroepsprocedure iets oplevert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business