Nieuws

SpaceX wil in november weer opstijgen

Na het fiasco met de Facebook-satelliet richt SpaceX zich op november voor een nieuwe lancering. De Falcon Heavy wordt daardoor opnieuw vertraagd.

Ruimtevaartorganisatie SpaceX, nog steeds onder de hoede van Elon Musk, is nog steeds aan het bekomen van de ramp op 1 september. Toen ontplofte een Falcon 9-raket die de peperdure Facebook-satelliet aan boord had, om een nog steeds onverklaarbare reden. Op het moment van ontploffen was er zelfs geen echte test bezig.

[related_article id=”181294″]SpaceX stelt dat het zich richt op een nieuwe lancering in november. Zolang de oorzaak van het vorige incident echter niet gekend is, is het onwaarschijnlijk dat die lancering effectief zal plaatsvinden. COO Gwynne Shotwell geeft toe dat de vooropgestelde periode voornamelijk berust op “erg veel hoop”.

Zware last

Een eventuele lancering zou dit keer niet plaatsvinden vanop platform 40 op de lanceerbasis van Cape Canaveral. Dat platform wordt nog steeds gerepareerd na de ontploffing, en bovendien wil SpaceX daar geen sporen wissen die hen kunnen helpen bij het oplossen van het mysterie. In de plaats wordt gekeken naar lanceerplatform 39A van het Kenedy Space Center, eveneens op Cape Canaveral, dat zou gaan dienen voor de Falcon Heavy, de nieuwste raket van het bedrijf. Die lancering wordt daardoor opnieuw uitgesteld, vermoedelijk naar begin volgend jaar.

Ondertussen is het ook nog niet duidelijk wie moet betalen voor de geleden schade aan de satelliet die Facebook de ruimte in wou sturen. Die maakte deel uit van het plan om internet (en Facebook) te brengen naar moeilijk bereikbare plaatsen, voornamelijk in het zuiden van Afrika.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business