Verschillende modellen HP-printers blokkeren sinds kort het gebruik van goedkopere niet-officiële cartridges van een huismerk.


hp officejet pro 6830

Wie gebruik maakt van niet-officiële inktpatronen in zijn printer van HP, heeft de laatste dagen mogelijk problemen ondervonden met printen. Een firmware-update van de fabrikant blokkeert het gebruik van goedkopere inkt van een huismerk in sommige modellen.

Het was 123inkt.nl, een verkoper van merkloze inkt voor verschillende printermerken, die eind vorige week de kat de bel aanbond. De webshop kreeg verschillende klachten over het niet langer functioneren van hun cartridges bij klanten met HP-printers. “Probleem met cartridge. Een of meerdere cartridges lijken te zijn beschadigd. Verwijder de cartridges en vervang ze door nieuwe cartridges”, klonk de foutmelding. Maar volgens 123inkt.nl was er niets mis met zijn inktpatronen.


Security chip

De oorzaak van het probleem zou liggen bij een firmware-update die HP reeds in maart van dit jaar heeft uitgevoerd, met software die eind vorig jaar al werd ontwikkeld. “Vanaf eind 2015 heeft HP updates geïmplementeerd aan de firmware gerelateerd aan de security chip in de HP OfficeJet, OfficeJet Pro en OfficeJet Pro X printers, die de veilige communicatie tussen cartridge en printer onderhoudt. HP heeft deze veiligheidsaanpassingen gedaan om onze innovaties en intellectuele eigendom te beschermen”, klinkt het in een verklaring aan onze redactie. Voor cartridges die niet over een originele security chip van HP beschikken, kan het bedrijf de goede werking niet garanderen.

[related_article id=”176542″]

Uit onderzoek van 123inkt.nl blijkt dat ook printers zijn getroffen die in maart geen firmware-update hebben ontvangen, wat de webshop doet vermoeden dat de software in sommige modellen reeds zit voorgeprogrammeerd. Dat wordt door HP bevestigd: “In veel gevallen waren deze veranderingen voorgeinstalleerd in de HP-printer en in sommige gevallen geinstalleerd als onderdeel van een firmware-update.”

Dure inkt

HP zegt dat de blokkering te maken heeft met de bescherming van zijn intellectueel eigendom, maar het is geen geheim dat de winstmarges op printerinkt ontzettend hoog zijn. Het is zelfs tot op het punt gekomen dat je haast voordeliger af bent om gewoon een nieuwe printer te kopen wanneer de gratis bijgeleverde cartridge is opgebruikt.

Leveranciers van niet-officiële cartridges en toners proberen paal en perk te stellen aan die dure inktprijzen door hun producten goedkoper aan te bieden, maar worden stokken in de wielen gestoken door beslissingen zoals deze van HP om merkloze patronen te blokkeren. De fabrikant benadrukt wel dat zijn printers nog steeds werken met “refilled of remanufactured cartridges die beschikken over een originele HP security chip.” 123inkt.nl gaf reeds te kennen dat het bezig is met de ontwikkeling van zo’n chips om de blokkering van HP te omzeilen.


Gerelateerde artikelen

Vijf tips om te besparen op je printerinkt

Printerinkt is een kostelijk goedje waar je liefst zo zuinig mogelijk mee omspringt. Deze vijf tips helpen je om je patronen zo slim mogelijk te gebruiken.