Nieuws

Kijk live naar de dood van een ruimtesonde

Morgen, vrijdag, laat NASA de hele wereld toekijken hoe ruimtesonde Rosetta te pletter stort op de komeet die het twee jaar lang onderzocht.

NASA houdt van de nodige dramatiek. Ruimtesonde Rosetta, door het Europese Ruimteagentschap (ESA) de lucht ingestuurd om Philae de komeet 67P te laten onderzoeken, krijgt een staatsbegrafenis live op tv. Vanaf  kwart na twaalf onze tijd zal het morgen, vrijdag, immers de laatste landing van de sonde uitzenden en voorzien van commentaar. Het definitieve einde is voorzien om 13:20u.

Rosetta zal op komeet 67P zijn komeetlander Philae vervoegen in de dood. Philae was tot enkele weken geleden nog verloren gewaand op de komeet, tot hij plots opnieuw gegevens begon te verzenden. De hele missie begon reeds in 2004 en de sonde en zijn lander bereikten 67P in augustus 2014.

Van bij het begin wist NASA al dat de sonde uiteindelijk te weinig licht zou opvangen op zijn zonnepanelen om lang te kunnen werken. De georkestreerde dood zal ons nog eenmaal een schat van informatie bezorgen, wanneer de sonde zijn neergang tegemoetkomt. Hij zal tijdens de hele landing foto’s versturen en gegevens over de grootte van de komeet. En toen ging het licht uit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business