Nieuws

Bekijk snel wat Facebook over jou denkt te weten

Als Facebookgebruiker betaal je met je persoonlijke gegevens in ruil voor het gebruik van het sociale netwerk. Een handige plugin toont je bliksemsnel hoeveel Zuckerberg zo te weten is gekomen.

ProPublica is een website die zich naar eigen zeggen bezig houdt met onafhankelijke onderzoeksjournalistiek met een focus op de bescherming van zwakkeren in de maatschappij. Vanuit dat opzicht is het niet zo verwonderlijk dat de site een plug-in heeft gemaakt die je in staat stelt snel na te kijken wat Facebook over jou weet. Zowat iedereen maakt immers gebruik van het sociale netwerk en betaalt daar voor met persoonsgegevens, maar vrijwel niemand gaat na wat de dienst nu precies over je weet en hoe ze die kennis indeelt.

De plug-in werkt via Google Chrome en is gratis. Na de installatie moet je je interesses met een druk op de knop delen met Facebook. Vervolgens krijg je een lijst te zien met daarin de categorieën waarin Mark Zuckerberg je plaatst. Per categorie zie je een kort begeleidend tekstje waarin je lees waarom Facebook een bepaalde interesse bij je plaatst. Op zich biedt de plug-in je geen nieuwe informatie, maar verzamelt hij beschikbare info op een overzichtelijke manier.

Soms gaat het om voor de hand liggende zaken: wanneer je een tv-show liked, houdt Facebook er rekening mee dat je van die show houdt. Andere interesses zijn gedistilleerd uit je online gedrag. Zo kan Facebook je in een bepaalde categorie plaatsen afgaande op de manier waarop je het sociale netwerk gebruikt.

De plug-in laat je toe de hele lijst te overlopen en aan te geven wat je denkt van de categorie. Je mening wordt echter gedeeld met ProPublica, en niet met Facebook. Om de plug-in te gebruiken, moet je je gegevens natuurlijk delen met het stukje software.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business