Nieuws

Samsung Galaxy Note 7 zorgt voor ecologische ramp

Ruim 2,5 miljoen smartphones moeten worden gerecycleerd, terwijl recyclage eigenlijk nog niet bestaat. De Note 7 zorgt ook na zijn dood nog voor problemen.

Smartphonerecyclage bestaat niet. Of toch bijna niet, nuanceert Benjamin Sprecher van de Univeristeit Leiden tegenover Motherboard. “Van alle materialen die gebruikt worden bij het bouwen van een smartphone zijn het voornamelijk de zeldzame, kostbare grondstoffen die net niet gerecycleerd kunnen worden,” zegt hij. Daarmee doelt hij op kobalt, gebruikt in batterijen, en op indium, gebruikt in touchscreens.

Wie zijn Galaxy Note 7 inlevert, zal dus indirect meewerken aan een ecologische ramp. Smartphones die aan het einde van hun levenscyclus zijn, worden slechts zelden meteen gerecycleerd. Vaak worden ze hersteld en als refurbished opnieuw verkocht in ontwikkelingslanden; dat is goedkoper dan een toestel te recycleren, terwijl dat niets oplevert.

[related_article id=”186992″]Volgens Kyle Wiens, CEO van iFixit, was er zo’n 200 kilo aan rauwe mineralen vereist om de smartphone te bouwen, vertelt hij tegen Motherboard. Het meeste daarvan gaat nu gewoon verloren. Daarbij komen heel wat grondstoffen kijken waar in Congo en andere Afrikaanse landen dagelijks bloed om vergoten wordt. Samsung gaf bijvoorbeeld toe dat het Congolees kobalt gebruikt voor zijn batterijen, al probeert het bedrijf ervoor te zorgen dat daarbij geen kinderen misbruikt worden.

Uitproberen

Van de Note 7 zijn ruim 2,5 miljoen stuks gemaakt, wat betekent dat een hele smartphonegeneratie meteen de prullenmand ingaat. Samsung zei immers dat ze het risico niet willen nemen dat de toestellen alsnog schade aanrichten. Alleen de batterij vervangen is ook geen mogelijkheid, aangezien die op eigen houtje haast niet uit te nemen valt.

Na het productieproces, het geld dat het bedrijf in de terugroeping stak en nu het recycleren van miljoenen toestellen wordt de financiële put almaar groter. Toch wil Sprecher wijzen op een klein voordeel van het hele debacle: “Nu krijgen we de kans om onze kennis van het recyclageproces te verbeteren, zodat we in de toekomst minder materialen zomaar moeten wegsmijten.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business