Nieuws

Razendsnelle Netgear-router dubbelt als Plex-server

Primeur in routerland: Netgear lanceert de eerste router met native ondersteuning voor Plex Media Server. De Nighthawk X10 AD7200 geniet daarnaast van nieuwe recordsnelheden dankzij 802.11ad-wifi.

Netgear introduceert de Nighthawk X10 AD7200 Smart Wifi Router. Het netwerkbedrijf gaat er prat op dat het de snelste router van het moment heeft gemaakt voor het streamen van media en maken van back-ups. Bovendien is het de eerste router waarop Plex Media Server kan draaien zonder tussenkomst van een computer.

De Nighthawk X10 kan de titel van snelste router waarmaken dankzij de ondersteuning voor 802.11ad-wifi. Die techniek is de opvolger van 802.11ac en duikt stilaan op in de eerste routers, zoals ook de TP-Link Talon AD7200. De ad-standaard gebruikt naast de 2,4 en 5 GHz-banden ook de 60 GHz-band. Die heeft maar een beperkte reikwijdte, maar zorgt ervoor dat Netgear theoretische wifi-snelheden tot 7,2 Gbps kan adverteren. In praktijk zal je die snelheid momenteel nooit kunnen bereiken, aangezien er nog geen compatibele toestellen met een ad-ontvanger op de markt zijn.

[related_article id=”174970″]

De X10 is daarnaast ook de eerste router voor consumenten met een 10Gigabit-poort. Daarmee kan je razendsnel over ethernet back-ups maken of media streamen vanaf een NAS. Dankzij twee USB 3.0-poorten kunnen ook externe opslagapparaten rechtstreeks op de router worden aangesloten om ze op te nemen in je thuisnetwerk.

Netgear zorgt met de nieuwe X10 bovendien voor een primeur. Het is de eerste router die Plex Media Server ondersteunt, zonder tussenkomst van een computer. Met Plex organiseer je je verzameling aan foto’s, video en muziek in één bibliotheek en maak je die beschikbaar voor alle apparaten in je thuisnetwerk en eventueel zelfs daarbuiten. Dankzij de flinke 1,7 GHz quadcoreprocessor streamt de Nighthawk X10 zonder moeite in 4K en kan hij bestanden in realtime transcoderen. Wie de router koopt, krijgt daar drie maanden gratis toegang tot de premium functies van Plex bovenop.

De Netgear Nighthawk X10 AD7200 is binnenkort beschikbaar en krijgt een Amerikaanse adviesprijs van 499,99 dollar. We hebben Netgear gevraagd naar een lokale prijs en beschikbaarheid, en zullen dit artikel updaten van zodra we over meer informatie beschikken.

Update 20/10/2016, 15:20 uur: Netgear laat aan onze redactie weten dat de Nighthawk X10 AD7200 in de loop van december bij ons in de rekken zal liggen. Een lokale prijs zal rond die tijd bekend worden gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business