Nieuws

Adobe sleutelt aan Photoshop-achtige app voor audio

Adobe werkt aan een soort Photoshop-variant voor audiobestanden, inclusief de mogelijkheid om mensen woorden te laten zeggen die ze nooit hebben uitgesproken.

Van Photoshop is het bekend dat het de capaciteit heeft om beelden subtiel te aan te passen zonder dat die veranderingen als onnatuurlijk overkomen en dus gespot worden door kijkers. Ontwikkelaar Adobe heeft aangekondigd dat het werkt aan een toepassing die hetzelfde kan bewerkstelligen voor geluidsbestanden.

Op dit moment draagt het product nog de codenaam “project VoCo” binnen Adobe. Het programma is nog niet klaar voor commerciële verdeling, maar het bedrijf kon al een opgemerkte demonstratie geven van het potentieel van VoCo tijdens een eigen productconferentie. Het toonde hoe een gebruiker, door woorden in een tekstvak van de software te typen, een geluidsfragment kon aanpassen. De opgegeven woorden werden ingevoegd in een opgenomen praatje, zonder stemvervormingen. Het programma heeft 20 minuten aan opname-materiaal nodig om een dergelijk niveau van editing mogelijk te maken.

“Wanneer men voice-overs, dialogen of vertellingen opneemt, willen mensen heel vaak een woord of enkele woorden toevoegen of veranderen, vanwege een vergissing of gewoon omdat ze een deel van het verhaal willen aanpassen,” verklaart Adobe in een statement over de oorsprong van Project VoCo. Ongetwijfeld zal het programma een godsgeschenk vormen voor mensen die met audio werken, maar het roept uiteraard ook ethische vragen op. Een lanceerdatum voor het programma heeft het bedrijf niet losgelaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business