Nieuws

Ierland wil de 13 miljard euro van Apple niet

De EU eist 13 miljard euro aan niet-betaalde Ierse belastingen van Apple, maar het land in kwestie moet daar niets van hebben. Het heeft nu officieel beroep aangetekend tegen de beslissing.

Ierland had al laten verstaan dat het zich aan de kant van Apple schaarde nadat de Europese Commissie het bedrijf veroordeelde tot een boete van 13 miljard euro omdat het te weinig belastingen betaalde aan Ierland. Het land heeft zich nu officieel verzet tegen de Europese klacht, door beroep aan te tekenen tegen de beslissing bij het Hof van Jusititie van de Europese Unie.

“De regering is het fundamenteel oneens met de analyse van de Europese Commissie, de beslissing liet de regering geen andere keus dan beroep aan te tekenen bij de Europese gerechtshoven, en dat zal morgen ingediend worden,” verklaarde de Ierse minister van Financiën Michael Noonan gisteren in het Europese parlement. Het lijkt het startschot te worden voor een zaak die verschillende jaren zal aanslepen.

Eind augustus veroordeelde Europa Apple tot het betalen van de monsterboete, omdat het jarenlang had geprofiteerd van illegale subsidies in Ierland, aldus de analyse van de EU. Apples CEO Tim Cook reageerde toen sterk afwijzend op het nieuws. “Apple heeft nooit om een speciale belastingdeal gevraagd en heeft die ook nooit gekregen,” stelde hij in een open brief.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business