Nieuws

Facebook stopt gebruik Whatsapp-gegevens in Europa

De Europese privacywaakhonden hebben Facebook zover gekregen dat het tijdelijk geen Whatsapp-data meer gebruikt.

 

Facebook heeft toegestemd om tijdelijk geen Whatsapp-gegevens meer op te vragen van zijn gebruikers in de Europese Unie. Het doet dat nadat eerder dit jaar verschillende gebruikers en instanties hun bezorgdheid hadden geuit omtrent de nieuwe privacyverklaring van de chatapp. Zonder dat gebruikers er veel aan kunnen doen, wisselen beide diensten momenteel gebruikersgegevens uit.

[related_article id=”187866″]

Officieel gebeurt dat om spam en andere ongein tegen te gaan, maar het staat buiten kijf dat Facebook die data ook gebruikt om gerichter advertenties te kunnen verkopen. De Britse waakhond voor privacy wist Facebook er maandag al van te overtuigen om die gegevensuitwisseling even stop te zetten zolang de gesprekken lopen. Die waakhond is er namelijk van overtuigd dat gebruikers niet goed genoeg beschermd worden en dat ze niet voldoende worden geïnformeerd over wat er net met hun gegevens gebeurd.

Vorige week schreef ook een Europese werkgroep van privacywaakhonden een brief aan Facebook met de boodschap om het delen van persoonlijke gegevens voorlopig te staken. De Nederlandse oproep NOS heeft nu bevestiging ontvangen van het sociale netwerk dat het ook in de Europese Unie tijdelijk zal stoppen met het delen van gegevens tussen WhatsApp en Facebook voor advertenties.

Geheime wapen

Facebook geeft weliswaar toe, maar wil niet gezegd hebben dat het zijn boekje te buiten is gegaan. Het zegt wel dat het nog steeds bereid is om de discussie aan te gaan met iedereen die vragen heeft. Onder meer de Britse en de Spaanse diensten hebben reeds gezegd dat ze stappen zullen ondernemen indien Facebook niet toegeeft. In de toekomst kunnen dergelijke stappen boetes betekenen die tot wel 4 procent van de globale inkomsten kunnen oplopen, zo schrijft Reuters.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business