Nieuws

Rusland opent onderzoek naar Microsoft na antivirusklacht van Kaspersky

Microsoft zou het oneerlijk moeilijk maken voor antivirus providers om competitief te blijven na een recente Windows 10-update door Defender zo sterk op te dringen en de rest buitenspel te zetten.

Afgelopen donderdag hebben de Russische antitrust-autoriteiten een onderzoek geopend naar Microsoft omdat het vermoedelijk zijn dominantie misbruikt binnen de antivirusmarkt.

De Federal Antimonopoly Service (FAS) onderzoekt of de technologiegigant niet Deel 1 Artikel 10 van de Federale Wet ‘Betreffend Competitiebescherming’ overtreedt. Deze wet voorkomt dat bedrijven die zich in een dominante positie bevinden, andere bedrijven kan beperken en daardoor competitie elimineren.

Geen oplossing

Het FAS heeft een onderzoek geopend na een klacht van Moskou-gebaseerd bedrijf Kaspersky Lab, wie claimt dat het al “maanden vruchteloos met Microsoft discussieert om een oplossing te zoeken voor het probleem”.

Na zes dagen tijd schakelt Microsoft automatisch Defender in als standaard antivirusprogramma.
Kaspersky claimt dat Microsoft sinds de grote Anniversary Update de tijd te drastisch heeft ingekort voor antivirusontwikkelaars om hun software tijdig aan te passen. Nu krijgen ze nog maar zes dagen de tijd, tegenover twee maanden voor de grote update.

Daarbovenop komt dat, wanneer die zes dagen verstreken zijn, Microsoft automatisch Windows Defender inschakelt als standaard antivirusprogramma. “Hetzelfde gebeurt met andere software waar Microsoft een concurrerend alternatief heeft in zijn ecosysteem,” vertelt Eugene Kaspersky in een blog post.

Te weinig tijd

“Door een deadline van zes dagen op te leggen om alle noodzakelijke aanpassingen door te voeren, krijgen third-party ontwikkelaars zoals Kaspersky niet genoeg tijd om alle klanten een goede service aan te bieden omdat ze schrik hebben dat ze die kwijt raken aan Defender,” claimt Kaspersky.

Kaspersky vertelde overigens ook dat Microsoft waarschuwingen betreffende antiviruslicenties analyseert, en activeert automatisch een testperiode van Defender van zodra het third-party product vervalt. Anatoly Golomolzin, Hoofd van FAS, zegt dat dit leidt tot “oneerlijke voordelen” voor Microsoft. Hij voegt er ook nog aan toe dat het de prioriteit is van het FAS om gelijke kansen te bieden voor alle deelnemers op deze markt.

Microsoft vernietigt hiermee een volledig ecosysteem van onafhankelijke ontwikkelaars.
Kaspersky voegt er graag nog aan toe dat “Microsoft zijn acties het niet enkel erger maakt voor zijn gebruikers, maar ook een volledig ecosysteem vernietigt van onafhankelijke ontwikkelaars. Ze creëren een illusie van veiligheid, terwijl ze hun belangrijkste competitieve voordeel vernietigen van hun platform: openheid en democratie.”

Defender niet goed genoeg

Hij bekritiseert Microsoft ook openlijk over de kwaliteit van Defender als antivirusoplossing. “Onafhankelijke lab testen hebben bevestigd dat Defender onder het gemiddelde presteert en functies mist zoals ingebouwde VPN, webcam beveiliging, exploit-beveiliging of bescherming voor online bankieren en shoppen.”

“De trend is duidelijk: Microsoft perst gradueel onafhankelijke ontwikkelaars uit het Windows ecosysteem wanneer het voor diezelfde functie een eigen toepassing heeft,” schrijft Kaspersky.

Toevallig eerder deze maand lanceerde Microsoft een samenwerkingsalternatief voor Slack, genaamd Microsoft Teams. Het voegde dit toe aan zijn Office 365-platform om gratis tot eind 2016 te testen binnen bedrijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business