Nieuws

Windows 10 krijgt x86-emulator voor mobiele toestellen

Microsoft lijkt zijn Continuum-platform naar een nieuw niveau te willen tillen door x86-emulatie aan te bieden.

Continuum is de belangrijkste feature die Microsoft voor Windows 10 Mobile promoot. De functie laat je toe om je Windows Phone als een pc te koppelen aan een extern scherm, toetsenbord en muis, waardoor je in theorie een erg mobiele pc in je broekzak hebt zitten. Momenteel kan je echter enkel Universal Windows Platform (UWP)-apps gebruiken in Windows Continuum, waarvan er niet veel zijn.

Cobalt

Aangezien Microsoft met name bedrijfsklanten wil aantrekken met zijn Continuum-platform lijkt het verandering te willen brengen aan de beperkte ondersteuning van de feature. Twitteraar WalkingCat heeft immers bewijs gevonden dat het bedrijf de mogelijkheid om x86(pc)-software op ARM-chips – die in Windows Phones zitten- te laten emuleren. De nieuwe functie zou de mysterieuze benaming CHPE hebben gekregen.

Mary Jo Foley van ZDNet.com heeft via haar bronnen kunnen achterhalen dat de ‘C’ in de afkorting voor Cobalt staat, wat de codenaam voor x86-emulatie op ARM is. Foley vermoedt dat ‘HP’ naar het bedrijf HP verwijst, dat met zijn Elite x3-toestel Continuum-functies aanbiedt. De ‘E’ zou volgens de Microsoft-kenner wel eens naar emulatie kunnen verwijzen.

https://twitter.com/h0x0d/status/800537831407951872

Heropleving Windows Phone

Indien Microsoft er daadwerkelijk in slaagt om volwaardige pc-applicaties op Windows Phones te laten draaien, zou dit wel eens voor een heropleving van het platform kunnen zorgen. Bedrijfsapplicaties zouden immers van overal met een mobiel toestel gebruikt kunnen worden, wat voor een erg flexibele werkplaats kan zorgen.

Voorlopig dienen we nog even geduld te hebben alvorens Windows Continuum naar een nieuw niveau wordt getild. De bronnen van Foley zeggen immers dat x86-emulatie op de lijst van features staat voor de Redstone 3-build van Windows 10. Deze update zal pas tijdens de herfst van volgend jaar worden uitgerold.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business