Nieuws

Het Internetarchief legt kopie aan in Canada uit schrik voor Trump

Uit schrik voor de impact van de volgende president zijn beleid neemt het Internetarchief zijn voorzorgen.

 

Het Internetarchief (officieel ‘The Internet Archive’) haalt momenteel donaties op om een kopie op te richten in Canada. Het doet dat uit schrik voor de gevolgen van een regeringsperiode onder toekomstig president Donald Trump. Die wil zwaar inzetten op veiligheidsdiensten en controle. Door een kopie op te zetten in Canada hoopt het Internetarchief zich enigszins te kunnen beschermen tegen censuur.

Wayback Machine

Het Internetarchief is een non-profitorganisatie die zoveel mogelijk internetgerelateerde zaken bewaart voor de toekomst. Het is een soort bibliotheek van webpagina’s, oude games die geëmuleerd kunnen worden op hedendaagse machines en verschillende boeken en films bijhoudt. Ook de bekende Wayback Machine behoort tot het portfolio.

In 2012 was de hele bibliotheek goed voor 10 petabytes aan data. Ter vergelijking: op hetzelfde moment bedroeg de opslag van foto’s en video’s op Facebook zowat 100 petabytes. Brewster Kahle, oprichter van het archief, stelt dat zijn werk belangrijk is voor de bewaring van belangrijke geschiedkundige informatie. Hij stelt dat bijvoorbeeld journalisten ermee aan de slag kunnen om feiten te controleren, of dat studenten er belangrijke informatie kunnen uithalen.

Dure onderneming

Kahle schat dat zijn organisatie verschillende miljoenen zal nodig hebben om een volledige kopie te kunnen oprichten. Het belang van die kopie schat hij evenmin gering in: “op 9 november werden we wakker onder een nieuw bewind dat radicale verandering belooft. Het geldt voor ons als een herinnering aan het feit dat we moeten denken op lange termijn. We moeten ons daarom voorbereiden op het preserveren van onze culturele kennis, ook wanneer die dreigt beperkt te worden.”

Drie weken na de Amerikaanse presidentsverkiezingen is nog steeds niet helemaal duidelijk welke koers Trump juist zal varen. Maakt hij zijn beloftes voor meer controle en strengere bestraffing hard, of zal het zo’n vaart niet lopen? Ondertussen is reeds gebleken dat vele van zijn straffe uitspraken niet meer waren dan dat, maar Kahle is er duidelijk niet gerust op. “De geschiedenis van bibliotheken staat in het teken van verlies. De bibliotheek van Alexandrië is vooral bekend omwille van zijn verdwijning.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business