Nieuws

Fransman gearresteerd voor bezoeken pro-IS-websites

De man beweert dat hij nieuwsgierig was, terwijl hij volgens anderen geradicaliseerd was. Hij kreeg een gevangenisstraf en zware boete.

In Frankrijk werd een man gearresteerd die websites bezocht die pro-IS bleken. De man zelf beweerde dat hij nieuwsgierig was en het verschil wou leren kennen tussen ‘echte Islam’ en de ‘valse variant’. Een rechter sprak reeds de maximumstraf uit voor dit soort overtreding: twee jaar gevangenisstraf en een boete van 30.000 euro.

[related_article id=”174035″]In de woning van de man, in het bijzonder op zijn computer, werd heel wat bewijs gevonden die zijn beweringen tegensprak. Zo bleek zijn bureaubladachtergrond de vlag van IS te zijn en was zijn wachtwoord een directe verwijzing naar de Eagles of Death Metal – de groep die speelde in de Bataclan toen die werd aangevallen.

Niet gezocht

Ook op zijn smartphone werden verschillende IS-gerelateerde foto’s en filmpjes teruggevonden. Daarnaast liet de man sinds enige tijd een baard groeien, droeg hij plots heel andere kledij en was hij erg prikkelbaar wanneer hij het had over religie. Voor de rechter was dat genoeg om de maximumstraf uit te spreken.

Er is echter geen bewijs dat de man een aanval voorbereidde. De politiediensten waren eigenlijk zelfs niet op zoek naar hem, maar kwamen bij hem terecht in het onderzoek naar een echte terreurverdachte. De arrestatie is dan ook een gevolg van de doorgedreven anti-terreurwetgeving die autoriteiten toestaat om veel persoonlijke informatie te doorgraven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business