Nieuws

CyanogenMod verdwijnt en wordt vervangen

Nu Cyanogen Inc. Op de fles gaat, ziet het er naar uit dat ook het communitygebaseerde besturingssysteem opgedoekt wordt. In de plaats komt LineageOS.

Het staat al enige tijd vast dat Cyanogen Inc. Gaat verdwijnen. Het bedrijf van Steve Kondik kent niet het gewenste succes en moet de stekker uittrekken. Daarmee gaan vele ontslagen gepaard en zal CyanogenOS sowieso verdwijnen. CyanogenMod, de versie die ondersteund en onderhouden wordt door de gemeenschap van trouwe fans, kan daar eveneens de dupe van worden.

Met het opdoeken van Cyanogen Inc. verdwijnt mogelijk ook elk recht op het gebruik van de merknaam ‘Cyanogen’. Ook al gaat het om twee verschillende besturingssystemen; CyanogenMod lijkt ten dode opgeschreven. De hoop is nog niet helemaal verloren: AndroidPolice vernam namelijk uit goede bron dat de basis van CM wordt overgezet naar een nieuw platform dat LineageOS zal gaan heten.

HerkomstOS

LineageOS zou, volgens dezelfde bron, een poging zijn van Kondike om met een nieuw project op dezelfde weg verder te kunnen gaan. De overdracht werd oorspronkelijk ontdekt nadat enkele leden van GitHub de broncode van het nieuwe besturingssysteem onderzochten. Daaruit bleek dat heel veel van de code rechtstreeks afkomstig was van CyanogenMod.

Over de nieuwe naam wordt evenwel nog gespeculeerd. Momenteel lijkt die inderdaad LineageOS te zijn, maar intern zou er gesproken worden van Lineage Android Distribution (LAD), maar ook Lineage Android Operating System (LAOS) lijkt een mogelijkheid.

CyanogenOS of CyanogenMod

CyanogenOS kende zijn doorbraak samen met de OnePlus One.

Cyanogen startte oorspronkelijk als ‘mod’ voor Android; een verbeterde versie van wat Google uitbracht, in handen van een gemeenschap die het project verzorgde. CyanogenMod was (en is) open source, wat betekent dat iedereen ertoe kan bijdragen, zonder dat iemand er geld aan verdient.

Kondik, die het project mee opstartte, wilde toch proberen om er een winstgevend model aan vast te hangen. Hij haalde er Kirt McMaster bij en begon Cyanogen Inc. Dat bedrijf ontwikkelde vervolgens CyanogenOS op de leest van CM. Het verschil is dus dat CM open source en gratis is, terwijl CyanogenOS een commerciële versie betreft die minder updates krijgt dan CM, maar daardoor stabieler is.

Onder meer OnePlus haakte met de One zijn karretje vast aan Cyanogen en diens reputatie. Die relatie liep al snel spaak, waardoor je bij ons voor een toestel met CyanogenOS eerder moet kijken naar een Wileyfox. Mismanagement en een hele hoop boude uitspraken van McMaster zorgden er echter voor dat Cyanogen Inc. nu finaal de boot ingaat.

Modulaire ramp

Cyanogen probeerde nog de brokken te lijmen door de commerciële versie af te blazen en in de plaats te gaan focussen op een modulaire aanpak. Het idee was dat gebruikers zelf konden kiezen welke delen van CM (of COS) ze wilden toevoegen aan hun standaard Android-distributie. Die plannen bleken onhaalbaar en er volgden meer ontslagen. Op dit moment probeerde Kondik het bedrijf te verlaten om CM in veiligheid te brengen, maar daar is hij nooit in geslaagd.

OpenOffice

OpenOffice ging een tijd geleden een gelijkaardige storm door.

De hele zaak doet terugdenken aan wat er gebeurde met OpenOffice. Het bekendste alternatief voor de Office-suite van Microsoft zat enige tijd geleden eveneens in zwaar weer, met een afsplitsing tot gevolg – in het jargon spreekt men over een ‘fork’; een vork waarbij beide afstammelingen dezelfde voorouder hebben om daarna hun eigen koers te varen. Het afgesplitste bedrijf floreert nu onder de naam LibreOffice, terwijl OpenOffice zich zieltogend naar zijn einde sleept.

Androidcmcyanogen inccyanogenmodcyanogenoslaoslibreofficemobielopenoffice

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen