Nieuws

Intel lanceert Kaby Lake desktopprocessors: geen revolutie

Intel pakt op CES uit met zijn zevende generatie Core-processors voor de desktop. Met Kaby Lake wil de fabrikant zijn 14 nm-technologie perfectioneren maar die matige ambitie leidt tot beperkte innovatie.

Een half jaar na de introductie van de eerste Kaby Lake-chips voor de laptop is Intel klaar om de zevende generatie van zijn Core-cpu’s voor de desktop op de wereld los te laten. Op CES in Las Vegas kondigt de chipgigant een complete line-up aan. In de zwaarste processorcategorie krijgen we twee overklokbare chips: een Core i7-7700K quadcore met multithreading en een Core i5-7600K zonder multithreading. De basiskloksnelheid voor de nieuwe chips bedraagt respectievelijk 4,2 GHz en 3,8 GHz, met een boost tot 4,5 GHz en 4,2 GHz. Beide chips hebben een TDP van 91 watt.

Werkpaarden

Een trapje lager vinden we de chips met een TDP van 65 watt. Hier volgen de Core i7-7700, Core i5-7600, Core i5-7500 en Core i5-7400 hun Skylake-voorgangers met gelijkaardig TDP op. Natuurlijk staan er ook enkele Core i3-chips op het menu: de Core i3-7350K heeft een TDP van 60 watt en kan je overklokken. De Cores i3-7320, i3-7300 en i3-7100 zijn traditionelere low-end desktopchips met een lager TDP: 51 watt. Naar goede gewoonte zijn alle i3-chips dualcores met multithreading.

Voor mobiele workstations pakt Intel uit met twee splinternieuwe Xeon-processors. De E3-1535M en de E3-1505M hebben allebei vier kernen met in totaal acht threads. De Xeon E3-1535M is de zwaarste van de twee met een maximale kloksnelheid van 3,9 GHz, de E3-1505M houdt het op 3,6 GHz.

Kaby Lake zit al sinds de herfst van vorig jaar in de laptop, maar de chipline-up wordt nu uitgebreid.

Vermomde Core m

Om het plaatje helemaal compleet te maken, pakt Intel tot slot uit met enkele nieuwe laptopchips. Kaby Lake zit al sinds de herfst van vorig jaar in de laptop maar de chipline-up wordt nu uitgebreid. Opvallend is de introductie van enkele nieuwe Y-chips zoals de Core i5-7Y57, die net 100 MHz meer voor de dag kan leggen dan de reeds bestaande Core i5-7Y54.

[related_article id=”210818″]

We maken graag van de gelegenheid gebruik om nog eens te waarschuwen voor die Y-chips: hoewel hun naam begint met Core i5 (of Core i7), gaat het hier om Core m5 en m7-chips onder een opzettelijk onduidelijk gemaakte noemer. Een Core i5 met een Y in het typenummer is ook met de introductie van deze nieuwe chips bijlange niet zo krachtig als een échte Core-chip, al hebben de cpu’s hun plaats in designlaptops waarbij langdurige hoge prestaties niet van belang zijn.

Interessantere laptoptelgen

De nieuwe U-chips, zoals de Core i7-7600U en de Core i5-7300U zijn wel volwaardige Core-laptopchips. De Core i7 heeft vier rekenkernen en evenveel threads, die Core i5 doet het met twee rekenkernen maar vier threads. De cpu’s zal je binnenkort zonder twijfel in menig laptop terugvinden.

De mobiele Core i7-7600U heeft eindelijk vier rekenkernen en evenveel threads.

Is mobiel gamen meer je ding, dan kan je zeven nieuwe mobiele krachtpatsers verwachten. In de Core i7-reeks kondigt Intel de Cores i7-7920HQ, i7-7820HQ en i7-7700HQ aan. De Core i7-7820HK heeft dezelfde specificaties als zijn HQ-broertje, maar kan je overklokken. De vier chips hebben een TDP van 45 watt en zijn echte quadcores met multithreading.

Kaby Lake: tussengeneratie

Intel zet met Kaby Lake verder in op het 14 nm-bakproces. Toen Intel zijn eerste Kaby Lake-processoren aankondigde eind augustus van vorig jaar, was die aankondiging voor velen per definitie een teleurstelling. Kaby Lake is immers de moordenaar van Moore en Intels vertrouwde Tick Tock-principe. Sinds jaar en dag zweerde Intel bij Tick Tock als ritme van de vooruitgang.

[related_article id=”210300″]

Met iedere Tick verkleinde het fabricageproces van de processors (bijvoorbeeld van 22 nm Haswell naar 14 nm Broadwell). Een jaar later kwam de Tock, waarmee Intel de architectuur van de chips onder handen nam (zoals bij de stap van 14 nm Broadwell naar 14 nm Skylake). Kaby Lake moest in dat opzicht een nieuwe Tick worden en Intels stap naar de 10 nm-architectuur inluiden. Die stap wordt echter uitgesteld naar Cannonlake, dat we pas in de tweede helft van dit jaar mogen verwachten.

Kaby Lake is dus een tussengeneratie die Intel vooral de tijd moet geven om Cannonlake klaar te krijgen. Hoewel de chips van de zevende generatie stuk voor stuk krachtiger zijn dan hun voorgangers, zorgt die aanpak niet bepaald voor legendarische verbeteringen. We zien dat Intel voor alle chips de kloksnelheid een beetje kan opkrikken terwijl het TDP behouden blijft. Je krijgt zo enkele procenten meer pk’s in de vorm van een hogere klokfrequentie voor hetzelfde stroomverbruik als Skylake. Verder veranderde er echter weinig aan de architectuur of het bakproces, zodat de totale verbetering van de chip bijna recht evenredig is met de beperkte verhoging van de kloksnelheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business