Nieuws

Nvidia GeForce Now: tover oude hardware om tot gamecomputer

GeForce Now geeft iedereen met een pc of Mac toegang tot een krachtige cloudcomputer waarop je naar believen de nieuwste spellen kan spelen.

Dure ultrabooks, mooie Macs, economisch geprijsde Windows-computers of een vroeger capabele, maar vandaag ietwat verouderde laptop: met geen van allen kan je van recente games genieten. MacOS is maar met weinig moderne spellen compatibel en Windows-pc’s met grafische capaciteiten geïntegreerd op de processor, hebben niet genoeg pk’s in huis om de nieuwste Call of Duty te spelen. Nvidia wil eigenaars van dergelijke toestellen nu de mogelijkheid geven om toch van de nieuwste games in al hun pracht te genieten, zonder dat ze daarvoor een nieuwe computer moeten kopen.

GeForce Now

Tijdens zijn keynote op CES in Las Vegas introduceerde CEO Jen-Hsun Huang GeForce Now. Die dienst, die in maart lanceert in de VS en later naar de rest van de wereld wordt uitgerold, maakt de kracht van de nieuwste GeForce-gpu’s beschikbaar voor iedereen met een computer. Helemal nieuw is de dienst niet: hij was reeds beschikbaar voor eigenaars van een Shield TV of Shield Tablet, maar wordt nu uitgebreid naar miljoenen gamers wiens hardware tekort schiet.

[related_article id=”210951″]

Huang vergelijkt GeForce Now met cloudcomputingdiensten zoals AWS. De dienst geeft gebruikers toegang tot een krachtige game-pc in de cloud, waarop ze vervolgens hun eigen spellen kunnen spelen. Nvidia gaat geen eigen aanbod van games voorzien, maar maakt GeFoce Now compatibel met alle relevante gameportalen voor pc. Denk aan Steam, UPlay en Origin. Je kan je eigen games via je eigen account in de cloud op een Nvidia-computer spelen.

Kleine app, grote computer

Concreet download je daarvoor een kleine client-app. Vervolgens kan je een dienst als Steam via die app openen op een krachtige computer van de gpu-gigant. Je kan kiezen uit een toestel met een GTX 1060 of een exemplaar met een GTX 1080 wanneer het allemaal wat meer mag zijn. Huang wijst er op dat de technische uitdagingen voor zijn spelcloud niet min waren. Naast de enorme computerkracht die het draaien van een modern spel vergt, mag er geen merkbare latency zijn om van een game te kunnen genieten. Hij claimt dat GeForce Now tegemoet komt aan die uitdagingen, al vermoeden we dat de kwaliteit van je internetverbinding geen onbelangrijke rol zal spelen.

Ook op Mac

Omdat de games in kwestie draaien op de cloudpc, is de kwaliteit en zelfs het besturingssysteem van je eigen computer van geen belang. In eerste instantie rolt Nvidia de software uit voor Windows en Mac. Over plannen voor een versie voor Chrome OS of Linux weten we niets. Zodra de dienst bij ons beschikbaar komt, kan je ze acht uur lang gratis uitproberen op een systeem met GTX 1060, of vier uur op één met GTX 1080. Daarna betaal je 25 dollar voor 20 uur spelplezier op een GTX 1060-computer of 10 uur op een GTX 1080-pc.

Omdat de games in kwestie draaien op de cloudpc, is de kwaliteit en zelfs het besturingssysteem van je eigen computer van geen belang

Niet goedkoop

Voor de fulltime gamer is dat best prijzig. De occasionele gamer krijgt echter de kans om zonder een al te grote investering te proeven van het grafisch geweld dat de nieuwste pc-games met zich mee brengen. Zo kan je voor enkele tientallen euro’s per jaar twee of drie nieuwe blockbuster games spelen alsof je een high-end pc hebt, zonder dat je daarvoor meer dan 1.000 euro moet neertellen. Ook voor wie wel een game-pc heeft maar die niet altijd ter beschikking heeft, lijkt de dienst interessant. Dat wie beslist dat pc-gaming toch een extra centje waard is vermoedelijk langs Nvidia’s kassa passeert bij de aanschaf van een echte gamecomputer, zullen Huang en de zijnen ongetwijfeld ook wel beseffen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business