Windows 10 Anniversary Update

Binnenkort zal Microsoft transparanter zijn over de gegevens die het over jou verzamelt. Ook krijg je de mogelijkheid om het spionagegedrag van het bedrijf verder te beperken.

Microsoft is druk bezig met het voorbereiden van een nieuwe grote update aan Windows 10. De Creators Update staat gepland om in april te worden uitgerold en bevat allerhande verbeteringen aan onder andere Edge en Windows Updates. Microsoft geeft de voorbije weken mondjesmaat details over de grote update vrij. Het laatste nieuws dat het bedrijf achter Windows meedeelt, is dat het transparanter zal omgaan met je privacy.

De privacy van Windows 10 wordt al bekritiseerd sinds de initiële uitrol van het OS. Microsoft eigent zich erg veel rechten toe wat betreft het verzamelen van privégegevens. Wanneer je bijvoorbeeld tijdens de installatie van het besturingssysteem voor de express-instellingen kiest, zullen de privacy-instellingen standaard in het voordeel van Microsoft worden aangepast. Zelfs wanneer je de opties één voor één hebt overlopen, is het echter niet volledig duidelijk hoeveel data Microsoft over jou verzamelt. Het bedrijf belooft hier verandering in te brengen met de Creators Update.

Dashboard

In een blogpost doet Microsoft de veranderingen uit de doeken die ervoor zullen zorgen dat je tot in de puntjes weet hoeveel gegevens het bedrijf van je computer haalt. Hiervoor heeft Microsoft in de eerste plaats een privacy dashboard opgericht. Op de webpagina kan je nakijken welke data zijn verzameld onder de noemers ‘Bladeren’, ‘Zoeken’, ‘Locatie’ en ‘Notieblok van Cortana’.

Bij ‘Bladeren’ wordt de Edge-browsegeschiedenis weergegeven die is bijgehouden voor het verbeteren van de functionaliteit van Cortana. Aangezien Cortana nog steeds geen Nederlands heeft geleerd, is de kans klein dat hier data zal staan. Moest dit wel het geval zijn, kan je deze eventueel wissen.

Daarnaast kan je je Bing-zoekgeschiedenis nakijken onder het tabblad ‘Zoeken’. Ook hier heb je de mogelijkheid om de gegevens te wissen, al waarschuwt Microsoft wel dat het hierdoor de persoonlijke ervaringen die het je aanbiedt niet kan verbeteren. Zoals de naam doet vermoeden, kan je bij ‘Locatie’ nakijken welke plaatsen je volgens Microsoft hebt bezocht en onder ‘Notitieblok van Cortana’ worden je interesses bijgehouden. Hiervoor verzamelt Cortana gegevens van je berichten, apps en andere bronnen.

Menu

Behalve met een dashboard probeert Microsoft je eveneens met een aangepast privacymenu te paaien. Wie Windows 10 installeert, zal dit menu te zien krijgen. Veel van de instellingen die in het venster te zien zijn, kan je momenteel in allerhande menu’s terugvinden. Door de opties in één menu te verzamelen, maakt Microsoft het een pak eenvoudiger om de privacy-instellingen na te kijken en eventueel aan te passen.

Wanneer je een bepaalde optie uitschakelt, zal er bovendien worden aangegeven welke beperkingen dit zal hebben. Wanneer je bijvoorbeeld de optie locatie uitschakelt, zal Microsoft je verwittigen dat “Windows en apps je locatie niet kunnen gebruiken om zaken als het weer, navigatie en ‘Vind mijn toestel’ aan te bieden”.

Niveaus

In het menu kan je eveneens kiezen welk privacyniveau je wilt hebben. Vroeger waren er vier niveaus waartussen je kon kiezen, namelijk basis, uitgebreid, volledig en bij de Enterprise- en Education-editie ook nog veiligheid. De update brengt dit aantal terug tot twee niveaus: basis en volledig. Bovendien is het basisniveau aangepast om minder data te bevatten.

 

“We hebben de data die wordt verzameld op het basisniveau verder verminderd. Dit omvat data die noodzakelijk is voor de werking van Windows. We gebruiken deze data om Windows en apps veilig en up-to-date te houden,” schrijft Microsoft. In het menu staat dat “op het basisniveau verstuur je minder data naar Microsoft om je te helpen bij het oplossen van problemen die je tegenkomt”.

Jammer genoeg gaat Microsoft er niet dieper op in welke data het juist nodig acht om de werking van Windows te garanderen. Hierdoor weet je nog altijd niet welke gegevens het bedrijf nu juist verzamelt. Wel verzekert Microsoft dat het de verzamelde gegevens niet zal gebruiken om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden; een praktijk waaraan Google het merendeel van zijn omzet te danken heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here