Nieuws

Faraday Future verliest Tesla uit het zicht

De fabrikant wil de strijd aangaan met Tesla, maar moet noodgedwongen zijn plannen afslanken. Het aantal geplande auto’s wordt drastisch teruggebracht en de nieuwe fabriek wordt aanzienlijk kleiner dan verwacht.

Faraday Future zinkt verder weg in het moeras dat het zelf ontwierp. De ontwikkelaar van volledig elektrische voertuigen wil zich maar wat graag meten met Tesla – het trekt regelmatig zelf die vergelijking – maar lijkt zich nu al maanden te vergalopperen. Volgens het laatste nieuws heeft FF besloten om de geplande zeven(!) wagens die het in de nabije toekomst ging bouwen af te slanken naar een realistischere twee modellen.

Naast het model (de FF 91) dat op CES in Las Vegas werd voorgesteld, eerder deze maand, zal ook een FF 81-model worden gebouwd, zo weet Reuters. Dat model moet de directe concurrentie aangaan met de Tesla Model X, bekend vanwege zijn ‘Falcon Wings’ die naar boven toe opengaan. De FF 81 moet een iets bescheidenere versie worden van de FF 91, eerste model dat van de band moet rollen en 180.000 dollar zal kosten, voor een bereik van 610 kilometer te halen.

[related_article id=”210904″]

Kleinere fabriek

De bijgestelde, meer sobere ambities van FF zijn een gevolg van de geldproblemen die het bedrijf ondervindt. Daardoor kan het merk niet de grote fabriek bouwen die het voor ogen had, en die FF in staat zou stellen om meteen te concurreren met de bouwcijfers die Tesla reeds haalt. Oorspronkelijk zou de fabriek een oppervlakte krijgen van iets minder dan 300.000 vierkante meter, maar dat wordt nu slechts 60.000 vierkante meter.

De geldproblemen zijn dan weer een gevolg van de moeilijke situatie van moederbedrijf LeEco. Dat heeft moeite met de financiering van enkele eigen projecten, waardoor er minder geld vloeit naar FF. Bovendien is LeEco zelf bezig met de bouw van elektrische luxewagens, concurrentie vanuit eigen huis.

Dood geboren

Het nieuws is de zoveelste donderwolk die het bedrijf sinds zijn opstart boven het hoofd krijgt. Van bij het begin waren er geruchten over financieringsmoeilijkheden en investeerders die de lasten niet konden dragen. Sindsdien wordt het bedrijf achtervolgt door verschillende rechtszaken die FF miljoenen kunnen kosten wegens het niet nakomen van facturen.

Lees hier meer over de megalomane plannen en de nakende ondergang van Faraday Future:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business