Nieuws

Meest vervuilende land is grootste producent zonne-energie

China mag vanaf nu de titel voeren van grootste zonne-energieproducent. Het land verdubbelde het voorbije jaar zijn capaciteit, maar blijft in relatieve cijfers ver achter.

China is voortaan de grootste producent van zonne-energie ter wereld. Het land verdubbelde het voorbije jaar zijn totale capaciteit naar 77,42 gigawatt. Daarmee doet het beter dan andere grote producenten van groene energie als de V.S., Duitsland en Japan. Dat blijkt uit een rapport dat het Chinese ministerie van energie vrijgaf. Daarmee belandt China in een vreemde spagaat: het land is immers nog steeds het meest vervuilende ter wereld.

Volgens de EDGAR-database van de Europese Commissie uit 2014, een register dat de CO2-uitstoot van de grootste landen opvolgt, was China nog geen drie jaar geleden immers goed voor 30 procent van de globale uitstoot van broeikasgassen. Dat heeft het land te wijten aan zijn industriële pogingen om een wereldmacht te worden. Die groei gaat al jaren gepaard met smogwolken in de grote Chinese steden.

Relatief onbelangrijk

Ondanks de totale capaciteit die China nu bezit, ogen de relatieve cijfers dan ook niet fraai. Per inwoner doen de V.S., Duitsland en Japan nog steeds veel beter. Slechts één procent van de Chinese energieproductie komt van zonne-energie; in totaal komt 11 procent van groene energie. Tegen 2020 moet daar echter nog een extra capaciteit van 1120 gigawatt aan toegevoegd worden. Daarmee kan de totale productie van groene energie groeien naar 20 procent.

China zet zo druk op een olie-industrie die opnieuw dominanter dreigt te worden. In de V.S. zwaait namelijk ene Donald Trump de plak, en die is geen overtuigd gelover in de opwarming van de aarde. Zijn ministers weerspiegelen dat geloof, waardoor enkele cruciale rollen worden ingevuld door personen die een sterke voorkeur hebben voor fossiele brandstoffen.

Ierland op kop

Ondertussen kan, aan deze kant van de wereld, Ierland wel eens het eerste land ter wereld worden dat volledig onafhankelijk is van vervuilende brandstoffen. Het land heeft vorige week namelijk besloten dat olie, gas en steenkool voortaan geen plek meer hebben in het ‘Ireland Strategic Investment Fund’, ter waarde van 8 miljard euro.

Indien de beslissing een wet wordt, moet de Ierse overheid binnen de komende vijf jaar alle belangen in fossiele brandstofmaatschappijen van de hand doen, waardoor groene energie plots de goedkoopste optie wordt. Amerikaanse analysten bejubelen de beslissing, maar wijzen erop dat de globale impact eerder klein zal zijn: Ierland is geen groot land, geen wereldmacht en heeft nu al geen grote uitstoot.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business