Nieuws

Waarom Elon Musk wil dat we cyborgs worden

In een toekomst waarin robots de plak zwaaien, moeten mensen zich omvormen tot cyborgs, vindt Elon Musk.

Tijdens het World Government Summit in Dubai deelt Elon Musk zijn mening over de toekomst van de mensheid. De Tesla-baas is ervan overtuigd dat robots in de toekomst de plak zullen zwaaien. Zijn reactie op dit toekomstbeeld: mensen moeten worden omgevormd tot cyborgs. Een interface met een grote bandbreedte tussen mens en machine kan ervoor zorgen dat de robots correct aangestuurd worden en voorkomt dat de mens irrelevant wordt op de werkvloer, redeneert Musk.

“Ik denk dat we in de toekomst dichter zullen komen bij een nauwe samensmelting tussen biologische intelligentie en digitale intelligentie,” vertelt Musk in Dubai. “Het draait voornamelijk om bandbreedte, de snelheid van de connectie tussen jouw hersenen en de digitale versie van jezelf. Computers kunnen communiceren aan biljoenen bits per seconde. Mensen, die het merendeel van hun communicatie doen door te typen op toestellen, zijn beperkt tot slechts tien bits per seconde. Doordat de technologie van artificiële intelligentie verbetert, zullen mensen op een bepaald moment irrelevant worden.”

Gevaren

Elon Musk heeft al regelmatig gewaarschuwd voor de gevaren van artificiële intelligentie. De Tesla-baas is niet alleen bezorgd om de grote afname aan jobs die de technologie teweeg kan brengen, hij heeft ook schrik voor wat een artificiële intelligentie kan aanrichten. “Het is moeilijk te doorgronden hoeveel voordelen een AI onze gemeenschap kan bieden. Het is even moeilijk om je voor te stellen welke gevaren de technologie voor onze gemeenschap kan betekenen, indien het incorrect is gebouwd of wordt gebruikt,” schrijft OpenAI, een organisatie die artificiële intelligentie onderzoekt en financieel wordt gesteund door Elon Musk.

[related_article id=”210239″]

Dat Musk waarschuwt voor de gevaren van artificiële intelligentie wil niet zeggen dat hij het nut van de technologie niet inziet. Eén van de redenen waarom de wagens van Tesla zo populair zijn, is immers de Autopilot. De technologie maakt gebruik van machine learning om je veilig doorheen het verkeer te loodsen. Voorlopig werkt de Autopilot nog niet volledig autonoom, maar Musk is druk bezig om hier verandering in te brengen.

Zoals Michaël Aussems correct opmerkt in zijn opinie is machine learning echter niet hetzelfde als artificiële intelligentie. Machine learning komt in de buurt van echte artificiële intelligentie, aangezien het in complexe situaties machines de mogelijkheid geeft om hun eigen programmatie aan te passen, zodat de initiële lijnen code kunnen worden overstegen. Dit zorgt ervoor dat de wagens van Tesla in voor hen onbekende situaties vaak correct reageren. Het aanpassingsvermogen van toestellen met machine learning is echter beperkt tot de toepassing waarvoor het initieel werd gemaakt. Vraag aan een Tesla om een rekensom op te lossen en de machine zal niet correct kunnen reageren.

Een toekomst waarin mensen volledig worden aangestuurd door robots lijkt me nog angstaanjagender dan een toekomst waarin we worden aangevallen door de machines.

Toekomst

Toepassingen zoals de Autopilot van Tesla tonen wel aan dat we in de buurt aan het komen zijn van echte artificiële intelligentie. In theorie zou de software intelligent genoeg kunnen worden om zich bewust te worden van zichzelf en hierin schuilt het gevaar waarvoor Musk ons waarschuwt. “De impact van AI op korte termijn is afhankelijk van wie het controleert, terwijl de impact op lange termijn afhangt van de vraag of de technologie wel gecontroleerd kan worden,” voegt Stephen Hawking aan de discussie toe.

Musk lijkt met dit gevaar in het achterhoofd op het idee te zijn gekomen dat we onszelf moeten ombouwen tot cyborgs. Met een rechtstreekse verbinding tussen onze hersenen en deze van artificiële intelligentie kunnen we in theorie robots perfect aansturen en wordt voorkomen dat ze om onvoorziene redenen een gevaar voor de mensheid gaan vormen.

Dat een rechtstreekse verbinding in twee richtingen kan werken, lijkt Musk in zijn redenering vergeten te zijn. Stel je voor dat de robot die je bestuurt zo intelligent is dat het besluit dat het zijn eigen beslissingen wil nemen? Een toekomst waarin mensen volledig worden aangestuurd door robots lijkt me nog angstaanjagender dan een toekomst waarin we worden aangevallen door de machines.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business