Nieuws

Pulse: Windows Vista nadert einde en komt de HTC 11 er deze maand aan?

Ook in deze Pulse: Nintendo verkocht al 1,5 miljoen Switch-consoles, Windows 10 Creators Update is bijna klaar en Netflix wil zijn Originals aanpassen voor mobiele schermen.

In onze rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen in vijf opvallende nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland. Ontvang je deze Pulse graag in je mailbox, dan kan je voortaan ook inschrijven op de nieuwsbrief via het formulier hierboven.

1. Windows Vista nadert einde ondersteuning

Volgende maand, 11 april om precies te zijn, zet Microsoft de ondersteuning voor Windows Vista stop. Dat betekent dat het 10 jaar oude besturingssysteem vanaf dan niet langer updates zal ontvangen. Vista was de opvolger van het immens populaire Windows XP, maar had het bijzonder moeilijk om de grote schoenen van zijn voorganger te vullen. Het OS werd geplaagd door bugs, onvolledige features en trage prestaties, waardoor veel gebruikers bleven vasthouden aan XP. Volgens de recentste cijfers van NetMarketShare heeft Windows Vista vandaag nog een wereldwijd marktaandeel van 0,78% ten opzichte van 8,45% voor Windows XP, hoewel de ondersteuning voor dat systeem al in 2014 werd stopgezet.

Het marktaandeel van Windows Vista bedraagt nog 0,78%. Het OS valt in bovenstaand diagram onder de categorie ‘Other’.

2. Komt de HTC 11 er deze maand aan?

HTC Taiwan heeft op zijn Facebook-pagina een teaser geplaatst voor een aankondiging op 20 maart. Dat doet vermoeden dat we mogelijk een opvolger te zien krijgen voor de HTC 10, het vlaggenschip van vorig jaar. Veel informatie geeft de teaser niet prijs, met uitzondering van het bijschrift “HTC will give you an unexpected surprise”. Dat kan vanalles betekenen, maar een nieuwe vlaggenschipsmartphone lijkt een berekende gok. De HTC 10 werd in april vorig jaar gelanceerd, waardoor de timing alvast overeenkomt. Bovendien hebben LG en Huawei reeds hun vlaggenschepen voor dit jaar gepresenteerd, en komt ook de Samsung Galaxy S8 er later deze maand aan.

3. Nintendo verkocht al 1,5 miljoen Switch-consoles

Nintendo heeft al zeker 1,5 miljoen exemplaren van de Switch verkocht sinds de lancering begin deze maand. Dat schrijft ExtremeTech op basis van gegevens die werden verzameld door onderzoeksbureau SuperData. Het initiële succes van de console wordt in de eerste plaats gedreven door het enthousiasme voor ‘Zelda: Breath of the Wild’. 89% van de kersverse Switch-eigenaars zou het spel hebben aangeschaft, met een totaal van 1,34 miljoen verkochte exemplaren (de Wii U-versie niet meegerekend). Het is de vraag of Nintendo dat momentum kan vasthouden. Het aanbod aan titels is bijzonder mager en grote titels als ‘Splatoon 2’, ‘Fire Emblem Warriors’ en ‘Super Mario Odyssey’  laten nog enkele maanden op zich wachten. Voorlopig is het dus aan Zelda om het schip op koers te houden.

4. Windows 10 Creators Update bijna klaar

Microsoft heeft de Windows 10 Creators Update bijna klaar voor gebruik. Eind deze maand wordt de definitieve versie van de update uitgerold naar Windows Insiders, zo bericht The Verge. Een publieke uitrol zou dan niet lang meer op zich mogen laten wachten. Volgens bronnen zou Microsoft mikken op een gefaseerde uitrol in april. De Creators Update krijgt een hele lading nieuwe functies, waaronder een Game Mode, 3D Paint, ondersteuning voor mixed reality, een picture-in-picture-modus en verbeteringen aan de Edge-browser.

5. Netflix wil zijn Originals aanpassen voor mobiele schermen

Netflix bekijkt of het zijn Originals, series en films die het zelf heeft geproduceerd, kan aanpassen voor het mobiele scherm. Dat zei chief product officer Neil Hunt tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse pers. Het idee zou zijn om andere versies van de films en series te gebruiken voor mobiel, met scènes en shots die beter zichtbaar zijn en meer immersie bieden op een klein smartphonescherm. “Het is iets waar we de komende jaren mee zullen experimenteren,” aldus Hunt.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business