Nieuws

Speel je bestanden vrij: ‘Rensenware’ eist highscore in plaats van geld

Een malwarecampagne die begon als grap maakte al snel vele slachtoffers. De ransomware weer verwijderen bleek moeilijker dan gedacht.

‘Rensenware’ is een speciaal soort ransomware waarbij getroffen gebruikers de highscore in een spel moeten behalen om hun bestanden weer te ontgrendelen. De malware werd bedacht door een Koreaan als grap, zo zegt hij zelf op Twitter. Slachtoffers konden er evenwel niet mee lachen, aangezien het voor velen onmogelijk bleek om de gevraagde score van 200 miljoen te behalen.

Aartsmoeilijk

Het spel in kwestie is een ‘shoot-em-up’ van dertien in een dozijn. Spelers die hun bestanden willen ontgrendelen worden verplicht op het moeilijkste niveau te spelen. Onderaan dit artikel vind je een video die bewijst hoe moeilijk dat is.

Het is de eerste keer dat slachtoffers van ransomware gevraagd wordt om een spel te spelen in plaats van losgeld te betalen. Dat het de bedenker daadwerkelijk om een grap te doen was, bewees hij door een lange verontschuldiging de wereld in te sturen via Twitter. In een moeite door verwijst hij zijn slachtoffers naar een link waar ze een programma konden downloaden dat de ransomware omzeilde.

Beschikbaar

De ontwikkelaar verspreidde zijn ransomware via ontwikkelaarswebsite Github. Nietsvermoedende downloaders begrepen klaarblijkelijk niet wat ze juist aan het downloaden waren. De originele bedenker van Rensenware belooft in de toekomst geen ransomware meer te zullen bouwen. Lovenswaardig, ware het niet dat je zijn programma nog steeds online kan vinden – zij het zonder de encryptiecomponent.

De kans is bovendien groot dat iemand het programma zal bewerken om er een volwaardige losgeldcampagne mee op te zetten. De tool die momenteel hulp kan bieden, zal dan waarschijnlijk eveneens nutteloos worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business