Nieuws

Qualcomm klaagt Apple aan omdat het zijn chips niet optimaal gebruikt

Qualcomm daagt Apple voor de rechter met een uitgebreid klachtendossier. De chipmaker beschuldigt Apple er onder andere van dat het niet ten volle gebruik maakt van zijn processors om Intel te bevoordelen.

Met een dossier van 139 pagina’s dik is Qualcomm naar de rechtbank gestapt om Apple van antwoord te dienen in een rechtszaak rond concurrentievervalsing. Die was door Apple zelf begin dit jaar aangespannen tegen Qualcomm, met de eis voor een schadevergoeding van 1 miljard dollar. De kern van die zaak draait rond het feit dat Qualcomm misbruik maakt van zijn dominante positie bij onderhandelingen voor zijn licenties.

Intel voortrekken

Qualcomm slaat nu terug met zijn eigen bundel aan vergrijpen die Apple zou hebben begaan. Zo claimt de chipbakker dat Apple bewust niet het volledige potentieel uit de iPhone 7 Qualcomm-chip haalde om ervoor te zorgen dat processors niet beter presteerden dan die van Intel.

Die benadeling was volgens Qualcomm tweeledig: Apple zou bepaalde geavanceerde functies van de chip niet hebben gebruikt, en valselijk hebben gesteld dat de prestaties van Qualcomm en Intel iPhones niet verschilden, terwijl Qualcomm claimt dat hun chips het duidelijk beter deden. De chipproducent beweert dat Apple hen daarbij ook bedreigde om niet publiekelijk met cijfers over de prestatieverschillen van de iPhones naar buiten te komen.

Schadevergoeding

Verder poneert Qualcomm in zijn lijvige dossier dat Apple zich niet hield aan de afgesloten overeenkomsten, dat het aanvallen op hen aanmoedigde in andere markten via valse informatie, en dat het Qualcomms overeenkomsten met andere bedrijven beïnvloedde. Het processorbedrijf vraagt nu onder andere een schadevergoeding voor de vergrijpen, al is er nog geen definitief bedrag op de geleden schade geplakt. Het is nu aan Apple om de klachten te weerleggen.

appleinteljustitieprocessorsqualcomm

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals