Nieuws, Tips

Krijg toch Windows 7-updates op een nieuwe computer

Microsoft wil zijn update naar Windows 10 forceren. Het voert namelijk geen updates meer door voor Windows 7 en 8.1 op machines met de nieuwste hardware. Een criticaster steekt daar een stokje voor, met een kleine fix.

Microsoft wil per se dat je zijn nieuw besturingssysteem gebruikt en daar trekt het alle registers voor open. Dankzij opdringerige pop-upvensters en onaangekondigde updates maakt de softwaregigant het leven van trouwe Windows 7-fans zuur. Sinds vorige maand is de ondersteuning voor Windows 7 en 8.1 stopgezet op systemen met de nieuwste hardware. Een onofficiële ontwikkelaar heeft er genoeg van en lanceert een patch om deze blokkade te omzeilen.

Schaakmat, Microsoft

De hacker onder alias Zeffy zette op GitHub de fix online. Daarmee spuwt hij zijn gal uit naar het Amerikaanse technologieconcern. In zijn woorden steekt Microsoft een dikke middelvinger op aan iedereen die dat stuk rommel (Windows 10) niet wil gebruiken. Door twee functies te deactiveren in wuaueng.dll is hij het besturingssysteem te slim af. Wel moet je de patch telkens opnieuw uitvoeren als het systeembestand een update krijgt. Op zich is dat zo erg niet, want de download is slechts 1 MB groot. Gezien de eerdere (tevergeefse) pogingen van Microsoft zal deze patch waarschijnlijk binnenkort verhinderd worden. Maar Windows 7-fans zijn hardnekkig, dus verwacht je aan een vicieuze cirkel van kat- en muisspel totdat Microsoft de ondersteuning volledig stopzet.

Alsjeblieft?

Als je beschikt over een machine met een nieuwe Intel-CPU van de Kaby Lake-generatie, een AMD Ryzen-GPU of een Qualcomm 8996 SoC, dan krijg je enkel nog beveiligingsupdates in oude besturingssystemen. Als je de updates toch wil doorvoeren op deze systemen, krijg je de foutmelding 8024003. De enige oplossing die Microsoft aanbiedt is een upgrade naar Windows 10. Laat duidelijk zijn: er is geen enkele legitieme reden om deze updates te blokkeren. De Amerikaanse software-ontwikkelaar wil enkel heel, heel, héél graag dat je zijn nieuwe speelgoed gebruikt.

Met de patch geniet je van de laatste versie van de oude besturingssystemen. Hou wel in je achterhoofd dat het nooit zonder risico is om systeembestanden van Windows aan te passen. Zonder kennis van zaken blijf je beter af van de fix. Door dergelijke aanpassingen kan je jezelf blootstellen voor mogelijke veiligheidsrisico’s. Maar omdat de broncode openbaar is geplaatst, lijkt het onwaarschijnlijk dat Zeffy niet zuiver op de graat is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business