Nieuws

Elektronische belastingaangifte wordt uitgebreider maar eenvoudiger

Ondanks de toevoeging van 75 nieuwe codes, naar een totaal van 885, is het makkelijker dan ooit om jouw elektronische belastingaangifte te versturen.

De elektronische belastingaangifte wordt vereenvoudigd. Het gebruiksgemak zou daarmee hoger dan ooit tevoren moeten liggen. “De fiscaliteit onder de motorkap is geweldig comples, maar we streven ernaar het dashboard voor de besturing eenvoudiger te maken,” zegt Johan van Overtveldt (N-VA) aan De Tijd. De minister van Financiën probeert op die manier meteen elke vrees de kop in te drukken.

Uitgebreider

De aangifte werd namelijk opnieuw uitgebreid met maar liefst 75 extra codes, naar een totaal van 885. Nochtans gebruikt 82 procent van alle aangiftes slechts 20 codes of minder. 50 procent van alle aangiftes gebruiken er zelfs maar 10 of minder. Het formulier oogt zo heel uitgebreid, maar toch is het makkelijker gemaakt om er snel door te gaan: alle informatie is namelijk beschikbaar gemaakt op één pagina, zonder dat de gebruiker nog door de vakjes moet klikken. Bovendien is een recordaantal van 320 codes op voorhand ingevuld.

“70 procent van de gebruikers van Taks-on-web kunnen zo in enkele klikken door de aangifte,” stelt de fiscus bij De Tijd. Daarvan gebruikt namelijk 30 procent uitsluitend de reeds ingevulde gegevens, terwijl de overige 40 procent dat aanvult met codes van voorgaande jaren.

Tovenaar

Voor het meest ingewikkelde deel van de belastingaangifte, dat van de leningen, zijn zogenaamde ‘wizards’ beschikbaar. Die kunnen in de meeste gevallen helpen om te berekenen welke bedragen je moet invullen. Wel waarschuwt de fiscus dat sommigen er geen gebruik van zullen kunnen maken als ze in een speciale situatie zitten. Vanaf mei zal er eveneens een wizard beschikbaar worden voor herfinancieringsleningen.

Daarnaast zouden fiscale attesten voortaan beschikbaar moeten zijn via de website van MyMinFin. De attesten voor hypothecaire leningen en levensverzekeringen zijn zo makkelijker te raadplegen.

Deadlines

De uiterlijke indieningsdatum voor de belastingaangifte op papier is vastgelegd op 29 juni. Wie zijn aangifte elektronisch doet, krijgt meer tijd tot 13 juli. Zo’n 2 miljoen Belgen zullen tussen 2 en 22 mei een voorstel ontvangen voor een vereenvoudigde belastingaangifte. Zij kunnen stilzwijgend akkoord gaan met de berekening.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business