Nieuws

Mozilla houdt Thunderbird dan toch in leven

Na een jaar bakkeleien over de toekomst van e-maildienst Thunderbird verandert er uiteindelijk niets. Tenminste, als de dienst aan enkele voorwaarden kan voldoen.

De Mozilla Foundation zal e-maildienst Thunderbird dan toch niet van de hand doen. Het koepelbedrijf boven de Mozilla Corporation dat webbrowser Firefox maakt, heeft beslist dat het de dienst zal blijven ondersteunen, zolang die de groei van de browser niet tegenhoudt. De beslissing komt er na een jaar van onduidelijkheid en gebakkelei.

Open-source

Thunderbird bestaat ondertussen al dertien jaar als concurrent voor Microsoft Office Outlook. Het deelt zijn kern met Firefox en maakt al jaren gebruik van dezelfde faciliteiten als diens ontwikkelaar, de Mozilla Corporation. Volgens moederbedrijf Mozilla Foundation zorgt dat voor een rem op de ontwikkeling van de browser.

Vorig jaar werd daarom uitvoerig gesproken over de toekomst van Thunderbird op een conferentie van open-sourceprojecten. Er werd onder meer geopperd dat Thunderbird werd doorgegeven aan het Software Freedom Conservancy of aan de ontwikkelaar van LibreOffice (het vroegere OpenOffice), het Document Foundation. Een derde mogelijkheid was het oprichten van een aparte Thunderbird Foundation. Geen enkele van deze opties kon echter rekenen op de volwaardige steun van de Mozilla Foundation.

Voorwaarden

Thunderbird wordt vandaag nog steeds gebruikt door meer dan 25 miljoen gebruikers, ondanks dat het reeds sinds 2012 geen noemenswaardige financiële steun meer krijgt van zijn moederbedrijf. Het startte daarop een systeem dat werkt op basis van giften van gebruikers om het project in leven te houden.

De Foundation blijft Thunderbird voorlopig dus ondersteunen, maar het koppelt daar wel enkele voorwaarden aan vast. Zo gunt het zichzelf de mogelijkheid om de dienst alsnog op te doeken, mits een opzegperiode van zes maanden. Thunderbird zal dan ook snel werk moeten maken van eigen faciliteiten indien het in leven wil blijven.

e-mailfirefoxmozillaopen-sourcethunderbird

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals