Microsoft heeft eindelijk wat meer details gegeven over de nieuwe Fall Creators Update die dit najaar binnen rolt. Verrassend genoeg spelen Android en iOS een grote rol.

Op dag 2 van de Build-persconferentie in Seattle heeft Microsoft het doek gelicht van Windows 10 Fall Creators Update. De naam is alvast weinig inspirerend en geeft het vermoeden dat er een aantal functies niet in de Creators Update zijn geraakt maar nu wel hun weg hebben gevonden in Windows 10. Of dat echt het geval is, wilde Microsoft uiteraard niet bevestigen. De nieuwe update komt later dit jaar, een exacte datum is nog niet bekend.

Timeline

Centraal in de Fall Creators Update is Microsoft Fluent Design, de officiële naam voor Project Neon. Deze nieuwe toenadering op vlak van design moet ervoor zorgen dat de Windows-ervaring over alle platformen in orde is. Samen met Microsoft Graph wil het een intelligent web weven tussen mensen, conversaties, projecten en content in de Microsoft Cloud.

De functie is algemeen bekend onder de naam Timeline en zorgt ervoor dat je op overal op elk toestel kan verder werken waar je bent gestopt. Aan de hand van een visuele tijdlijn kan je zien wat je hebt gedaan, kan je gemakkelijk oude bestanden, apps en websites terugvinden. Of de functie ook TimeMachine-achtige back-upmogelijkheden aanbiedt, is echter nog niet bekend.

Overal Windows

Daarnaast lanceert Microsoft Pick Up Where You Left Off. Dankzij Cortana kan je nu overal verder werken waarmee je bezig was, of dat nu op Windows, iOS of Android is. Microsoft heeft als doel dat je bv. een document op Windows start, verder bewerkt op iOS en daarna op Android kan afsluiten indien je dat wilt. De softwaregigant heeft als doel om je pc overal op elk toestel beschikbaar te stellen. Over Windows 10 Mobile wordt met geen woord gerept overigens.

[related_article id=”214004″]

Verder brengt de Fall Creators Update ook nog een slimmer klembord waar je gemakkelijk dingen kan knippen en kopiëren naar allerlei toestellen, of dat nu een Windows-pc is of een mobiel toestel. Nooit meer naar de cloud slepen om daarna op je toestel te downloaden, alles verloopt voortaan direct via Cortana.

Nieuwe Windows Movie Maker

De reden waarom het opnieuw de Creators Update wordt genoemd, is omdat Story Remix de langverwachte Windows Movie Maker gaat vervangen. De software is gratis beschikbaar voor elke Windows 10-gebruiker die update naar de laatste nieuwe versie. Hou TechPulse goed in het oog voor een uitgebreide preview van Story Remix.

Tot slot brengt de nieuwe update OneDrive Files on Demand. Hiermee kan je bestanden in de cloud raadplegen, zonder dat je ze moet downloaden. Dit geeft je extra opslagruimte op je toestel. Alle bestanden zijn gewoon zichtbaar in Verkenner en zijn direct on-demand beschikbaar voor jou.