windows-timeline

Wat zou je ervan denken als Windows alles opvolgt wat je doet op alle toestellen, om daarna naadloos in Windows 10 te verwerken. Griezelig, maar ook extreem handig.

Het aantal nieuwe functies van de Windows 10 Fall Creators Update is voorlopig beperkt, maar wat het introduceert kan je hele ervaring wel veranderen. De grootste vernieuwing komt er in de vorm van Timeline. Hier krijg je te zien wat je allemaal hebt opgezocht, gestart of bewerkt de afgelopen maand. Dat overzicht blijft echter niet beperkt tot Windows 10-toestellen, maar ook op Android en iOS dankzij Cortana.

Timeline

Hoe werkt de functie nu? Net zoals je via Alt+Tab doorheen je open vensters kan gaan, kan je via Timeline in een mooie interface doorheen je recente acties scrollen. Zoek je iets heel specifiek van de afgelopen maand? In het zoekvenster rechts bovenaan kan je direct vinden wat je zoekt. In de demo die we kregen zag het er heel ordelijk uit, omdat er maar maximum vijf programma’s of websites per dag stonden. Afwachten hoe dat overzicht eruit zal zien wanneer je net 30 websites hebt bekeken.

Je Windows-toestellen registeren is makkelijk: log in met je Microsoft-account en je bent gesteld. Hoe breng je dat over op mobiel? Microsoft heeft daar een oplossing voor in de vorm van Cortana voor iOS of Android. De virtuele assistent van Microsoft is op beide platformen beschikbaar, net als op hun eigen Windows 10 Mobile-platform.

Dankzij Cortana koppel je je Microsoft-account aan je mobiel toestel, zodat de cirkel rond is voor Timeline. Het kan alle info verzamelen van je mobiele toestellen, smartphone of tablet, op voorwaarde dat de app is geïnstalleerd. Voor ons is dat sowieso een probleem, omdat de Nederlandse taal niet wordt ondersteund. Cortana is niet beschikbaar om te downloaden, wat Timeline minder handig maakt. Hopelijk voegt Microsoft heel wat extra talen toe aan het lijstje, waaronder Nederlands, tegen de lancering van de Fall Creators Update.

Cloudklembord

Om Windows verder uit te breiden op mobiel, kan Microsoft niet echt rekenen op Windows 10 Mobile. Cortana helpt al prima qua integratie in iOS en Android, maar Swiftkey is een tweede onderdeel dat een belangrijke rol gaat spelen. Het slimme toetsenbord is sinds februari 2016 overgekocht (250 miljoen dollar) door Microsoft. Tot nu toe hebben we daar niets van gemerkt, maar daar komt verandering in.

Het Windows Klembord is vandaag de dag iets lokaal: knippen, kopiëren en plakken doe je op de pc zelf. Dankzij Swiftkey krijg je binnenkort de mogelijkheid om iets op mobiel te knippen, kopiëren of plakken dat vanaf je Windows 10-pc komt, of andersom. Zo hoef je nooit meer bestanden op mobiel naar jezelf te mailen of via een cloudopslagdienst te delen. Enige vereiste is natuurlijk een stabiele internetverbinding om het slimme klembord te gebruiken.

Zowel Timeline als het cloudklembord vragen om integratie met je smartphone, iets wat Microsoft duidelijk maakt in zijn besturingssysteem. Je krijgt een uitgebreide tutorial te zien hoe je alles kan koppelen om optimaal van de Windows 10 Fall Creators Update te genieten.

10 REACTIES

 1. Als je dit koppelt aan de Windows on ARM demo die gisteren op Build 2017 in Seattle getoond werd dan begin je te voelen dat Microsoft met een hele revolutionare nextgen ultraportable PC (plooibaar met bel functionaliteit) gaat uitpakken. Smartphones zullen wellicht nog wel een tijdje blijven bestaan, maar je volledige PC functionaliteit in je binnenzak… pocket PC functionaliteit van 20 jaar terug maar nu met een volwaardige snapdragon processor, supersnel..Je Photoshop CC in zakformaat en eens gedocked volwaardige PC functionaliteit. alle win32 software ter beschikking in zakformaat (als je dat zou willen…)…. het zijn boeiende tijden na Jaren van stagnatie in de smartphone markt…..

  • Nu het speeltje nog veilig houden zodat er nooit meer scha en schande moet geroepen worden en we zijn er!!! Volgens mij een basisvereiste en dan pas snoeven met de mogelijkheden!!! Je moet ervan uitgaan dat het domste wezen deze dingen ook koopt en tegen zichzelf moet beschermd worden… Ik heb niks tegen innovatie, maar blijkt telkens weer vol bugs en onveiligheden te zitten die zelfs 10 jaar na lancering nog onveilig zijn! Wat een zieke markt is dit toch geworden…

   • Sorry hoor maar het mobiele platform van Windows is een van de meest veilige platformen dat er is. Ik kan het niet uitleggen want zit bij de kapper ? maar wat ik kan zeggen is dat de apps sandboxed zijn en draaien in een container waar ze onmogelijk uit geraken.
    Het enige probleem is win32 software welke onveilig is. Als je een Windows 10s toestel zou gebruiken kan ik bijna verzekeren dat malware en virussen en deel zijn van de geschiedenis.

    • Toch bedankt voor uw uitleg want als je het zelf niet in huis haalt, kan men moeilijk zijn mening vormen! Ik geloof nu dat ze echt moeite gaan doen! Het ziet er veelbelovend uit! Het mag wel zeker? Die gasten zijn bezig sedert 1981…

     • Hopelijk kunnen ze alles (blijvend) waarmaken wat ze beloven want de gangsters en klokkenluiders zitten ook niet stil…

      Daar ik als hobby-computeraar begonnen ben met 3.11, win95, win98 en de hele reutemeteut nu tot de Creators Update… heb ik al wat vanalles meegemaakt… en met ieder nieuw OS gingen we nieuwe hoogtepunten bereiken!

      Ik moet wel toegeven dat sedert Win7 het heel wat beter gaat met Windows en blauwe schermen bijna volledig tot het verleden behoren.
      XP op het laatst was zelfs mijn favoriet en dan stoppen ze ermee…
      Met dat OS kon ik nu werkelijk alles wat ik wou en draaide dat héél vlot.

      En die zandbak (voor mij van van Avast in hun beginperiode waar ik mee werkte vroeger om te surfen vóór Chrome en Firefox bestonden) kan het inderdaad alleen maar veiliger maken! Pas toen ik volledige back-ups begon te maken met DiskClone (deels in DOS), Norton Ghost, nu met Redo en EaseUS ben ik van die sandbox afgestapt omdat ik mijn systeem toch in 20 minuten tijd kon herstellen, maar tegenwoordig misschien weer de beste optie tot het kwaadaardige hackersmilieu er ook weer iets zal op vinden? Enfin we ondervinden het wel…

      Wie een beetje op zijn tellen let heeft maar weinig problemen tegenwoordig
      en net dat is het wat we willen want het internet is een doos van Pandora geworden die steeds vaker opengaat…!!!
      Plus dat die Amerikanen ook moeten stoppen met overal poortjes en gaatjes bewust in te bakken (simplistisch gezegd) want die worden toch altijd gevonden!

      Nou ja, we kunnen er maar eens over resoneren… ☺☺☺

      ****

     • Gangsters Marc!!! Rasechte gangsters… en klokkenluiders…!!! Brrrrrrrrrrrrrr.

      “We hebben op WikiLeaks kwetsbaarheden gezien die door de CIA waren verzameld en nu deze kwetsbaarheid bij de NSA waren gestolen.

      Eerder was dit al het geval bij de Stuxnetworm. Deze door de NSA ontwikkelde malware maakte gebruik van meerdere kwetsbaarheden. Na de ontdekking van de worm werd één van de gebruikte kwetsbaarheden op grote schaal door cybercriminelen ingezet.

      Dat is nogal wat anders dan een BOB-campagne hier zenne!

  • Volledig mee eens, het geen Microsoft aan het doen is ziet er geweldig uit en dit gaat alleen maar beter worden. Als de Surface phone een feit is en deze win 32 emulatie ondersteund met de sd835 of nieuwer, dan gaat mn OP3 meteen de deur uit 🙂
   Wel zeer spijtig dat project Astoria gestopt is :'( achja ze hebben xamarin gekocht dus de appgate zal wel gedicht worden op een dag (:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here