Nieuws

Hoe Timeline en een online klembord Windows 10 veel slimmer maken

Wat zou je ervan denken als Windows alles opvolgt wat je doet op alle toestellen, om daarna naadloos in Windows 10 te verwerken. Griezelig, maar ook extreem handig.

Het aantal nieuwe functies van de Windows 10 Fall Creators Update is voorlopig beperkt, maar wat het introduceert kan je hele ervaring wel veranderen. De grootste vernieuwing komt er in de vorm van Timeline. Hier krijg je te zien wat je allemaal hebt opgezocht, gestart of bewerkt de afgelopen maand. Dat overzicht blijft echter niet beperkt tot Windows 10-toestellen, maar ook op Android en iOS dankzij Cortana.

Timeline

Hoe werkt de functie nu? Net zoals je via Alt+Tab doorheen je open vensters kan gaan, kan je via Timeline in een mooie interface doorheen je recente acties scrollen. Zoek je iets heel specifiek van de afgelopen maand? In het zoekvenster rechts bovenaan kan je direct vinden wat je zoekt. In de demo die we kregen zag het er heel ordelijk uit, omdat er maar maximum vijf programma’s of websites per dag stonden. Afwachten hoe dat overzicht eruit zal zien wanneer je net 30 websites hebt bekeken.

Je Windows-toestellen registeren is makkelijk: log in met je Microsoft-account en je bent gesteld. Hoe breng je dat over op mobiel? Microsoft heeft daar een oplossing voor in de vorm van Cortana voor iOS of Android. De virtuele assistent van Microsoft is op beide platformen beschikbaar, net als op hun eigen Windows 10 Mobile-platform.

Dankzij Cortana koppel je je Microsoft-account aan je mobiel toestel, zodat de cirkel rond is voor Timeline. Het kan alle info verzamelen van je mobiele toestellen, smartphone of tablet, op voorwaarde dat de app is geïnstalleerd. Voor ons is dat sowieso een probleem, omdat de Nederlandse taal niet wordt ondersteund. Cortana is niet beschikbaar om te downloaden, wat Timeline minder handig maakt. Hopelijk voegt Microsoft heel wat extra talen toe aan het lijstje, waaronder Nederlands, tegen de lancering van de Fall Creators Update.

Cloudklembord

Om Windows verder uit te breiden op mobiel, kan Microsoft niet echt rekenen op Windows 10 Mobile. Cortana helpt al prima qua integratie in iOS en Android, maar Swiftkey is een tweede onderdeel dat een belangrijke rol gaat spelen. Het slimme toetsenbord is sinds februari 2016 overgekocht (250 miljoen dollar) door Microsoft. Tot nu toe hebben we daar niets van gemerkt, maar daar komt verandering in.

Het Windows Klembord is vandaag de dag iets lokaal: knippen, kopiëren en plakken doe je op de pc zelf. Dankzij Swiftkey krijg je binnenkort de mogelijkheid om iets op mobiel te knippen, kopiëren of plakken dat vanaf je Windows 10-pc komt, of andersom. Zo hoef je nooit meer bestanden op mobiel naar jezelf te mailen of via een cloudopslagdienst te delen. Enige vereiste is natuurlijk een stabiele internetverbinding om het slimme klembord te gebruiken.

Zowel Timeline als het cloudklembord vragen om integratie met je smartphone, iets wat Microsoft duidelijk maakt in zijn besturingssysteem. Je krijgt een uitgebreide tutorial te zien hoe je alles kan koppelen om optimaal van de Windows 10 Fall Creators Update te genieten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business