Nieuws

Google deelt klap uit aan geroote smartphones

Het nieuws dat Netflix actief geroote Androidtoestellen uitsluit was al een rode vlag. Google voorziet sinds kort een ingebouwde manier voor ontwikkelaars om geroote smartphones te blokkeren op Android.

Niet Google Widevine is de boosdoener die ervoor zorgt dat gebruikers de Netflix-app niet meer op een geroot toestel kunnen downloaden, maar wel Google Play Console. Dat rapporteert website Android Police.

Uitsluiting

Google Play Console is een management-tool voor ontwikkelaars en laat hen toe hun gepubliceerde apps te beheren. Google heeft sinds kort een nieuwe functie toegevoegd aan het programma. Gebruikers kunnen via het onderdeel Device Catalog in Release Management nu op gedetailleerd wijze aangeven op welke apparaten ze hun apps willen ondersteunen. Zo kunnen toestellen uitgesloten worden op basis van hun chip of de hoeveelheid RAM die ze aan boord hebben, maar ook op het criterium of er een SafetyNet Attestation gevonden kan worden.

[related_article id=”215199″]

Het is die laatste dat een probleem vormt voor rooters die hun eigen smartphone hacken. SafetyNet is specifiek ontwikkeld door Google om geroote toestellen op te sporen. Het bedrijf gebruikt het onder andere om de installatie van Android Pay op een geroote Android onmogelijk te maken. Een toestel krijgt een SafetyNet-attest op basis van de Android Compatibility Test Suite, een programma dat nagaat of je aan de root van je toestel gesleuteld hebt. Detecteert de test onregelmatigheden, dan is je toestel gebuisd en valt het buiten SafetyNet.

Google Play Store

Ontwikkelaars konden al gebruik maken van een SafetyNet API om hun app te laten detecteren of het op een gehackte smartphone werd gedownload. De Google Play Console-filter werkt echter op een hoger niveau: wanneer ontwikkelaars aangeven dat ze niet willen dat hun apps beschikbaar zijn voor toestellen buiten SafetyNet (geroote toestellen dus), dan verschijnt de applicatie gewoon niet in de Play Store voor deze gebruikers. Het is wel nog altijd mogelijk om deze apps via een apk te installeren, zolang ze geen gebruik maken van de SafetyNet API.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business