Nieuws

Chinese grootmacht LeEco verandert van CEO na theaterstuk

De Chinese fabrikant van smartphones en slimme fietsen, en moederbedrijf van Faraday Future, verliest zijn CEO. Zijn vertrek lijkt niet helemaal vrijwillig, al blijft hij nog steeds aan de macht.

Coup de théâtre bij LeEco: Jia Yueting treedt af als CEO. LeEco is de Chinese fabrikant van onder meer de eerste smartphone zonder audio-aansluiting en een elektrische fiets die werkt op Android. Daarnaast is het het moederbedrijf (en belangrijkste sponsor) van Faraday Future, de fabrikant van elektrische wagens die Tesla naar de kroon wil steken, maar zichzelf daarbij in de voet schiet, én bouwt het zelf slimme wagens.

Bodemloze put

Onder meer door de zware investeringen in Faraday Future en het verspreiden van het bedrijfskapitaal over ontelbaar veel projecten kwam LeEco dit jaar in zwaar financieel weer terecht. De druk op Jia werd te groot om vol te houden. Volgens een officieel statement treedt hij daarom af, zodat een gespecialiseerde CEO zich kan focussen op LeEco zelf.

Jia hield namelijk zelf de touwtjes van al zijn projecten zo strak mogelijk in handen. Hij zegt dat de komst van een nieuwe grote baas het bedrijf de kans geeft om te groeien en een sterk merk te worden. Jia wordt vervangen door Liang Jun, een voormalig bestuurder van computergigant Lenovo; hij brengt alvast de nodige ervaring mee.

Voorzitter

Volgens het statement zal Jia zelf zich de komende jaren bezighouden met planningen en strategieën uitwerken voor zijn bedrijven. Nu hij de kopzorgen van de dagelijkse leiding niet meer moet dragen, meent hij meer te kunnen bijdragen. Volgens Engadget zou hij echter naar de uitgang begeleid zijn door de grootste aandeelhouder van LeEco: Sunac China Holdings. Die gaan meer geld pompen in het bedrijf om het opnieuw financieel levensvatbaar te maken, en het is niet ondenkbaar dat een nieuwe CEO een van de bijhorende voorwaarden was.

Jia verdwijnt evenwel niet helemaal uit beeld. Hij treedt dan wel af als CEO van het publieke bedrijf, maar ondertussen blijft hij wel aan als voorzitter van de raad van bestuur van het private moederbedrijf. Op die manier houdt hij nog steeds minstens één hand aan het stuur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business