Nieuws

Intel lanceert monsterlijke processor met 18 cores

Tijdens Computex kondigt Intel verschillende krachtige processors aan. Het indrukwekkendste exemplaar heeft maar liefst 18 rekenkernen.

Net als vorig jaar kondigt Intel tijdens Computex nieuwe processors aan. De indrukwekkendste CPU van de chipbakker is met marge de Intel Core i9-7980XE, met maar liefst 18 cores. Nog nooit bracht Intel een chip uit met zoveel kernen. Bovendien overschrijdt Intel met deze chip eveneens voor het eerst een teraflop aan computerkracht. De processor komt in de rekken met een prijskaartje van 1.999 dollar.

Extreme Edition

Vorig jaar kondigde Intel zijn eerste CPU met tien rekenkernen aan. De Core i7-6950XE kostte 1.700 dollar en was een experiment van de chipbakker. De interesse voor de chip overtrof Intel zijn verwachtingen, waardoor het besloot om ook dit jaar all-in te gaan. Bovendien overtroeft de chipfabrikant hierdoor eveneens AMD, die een 16-core CPU aanbiedt.

Behalve een processor met 18 rekenkernen, lanceert Intel Extreme Edition-chips met tien, twaalf, veertien en zestien cores. De kleinste chip kost 999 dollar, wat ten opzichte van vorig jaar maar liefst 1.000 dollar goedkoper is. Wie op het punt staat een erg krachtige computer in elkaar te knutselen, kan voor minder dan duizend dollar een 10-core CPU aanschaffen.

Kloksnelheid

Alle i9-chips van Intel hebben een basiskloksnelheid van 3,3 GHz. De CPU’s halen een kloksnelheid van 4,3 GHz met behulp van Turbo Boost 2.0 en 4,5 GHz met Turbo Boost 3.0. Deze hoeveelheid rekenkracht en snelheid komt jammer genoeg tegen een prijs: warmte. Intel biedt daarom eveneens koelsystemen met vloeistof aan die een thermal design points van 140 Watt hebben. Hiermee wordt gerefereerd naar het vermogen dat het koelsysteem van een chip kan afvoeren.

Intel breidt eveneens zijn X-serie verder uit. De chipbakker kondigt een nieuwe quadcore i5 7640x aan en i7-processors met 4, 6 en 8 kernen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business