Nieuws

Nieuw X299-moederbord is noodzakelijk voor krachtige Intelchips

Om de high-end consumentenchips te gebruiken die Intel enkele dagen geleden onthulde, heb je een nieuw moederbord nodig. De X299 heeft veel uitbreidingspotentieel, maar dat hangt af van welke chip je kiest.

Intel wist begin deze week de aandacht te trekken met zijn nieuwe lijn van chips voor krachtige consumentencomputers, waarbij het ook één processor met een indrukwekkende 18 cores gaat aanbieden. Het upgraden van je pc met een van deze nieuwe X-chips zal echter geen sinecure zijn, aangezien de chips ook een nieuw moederbord nodig hebben, de X299. Dat is nodig omdat de chips een andere pin-layout hebben.

Flexibiliteit

[related_article id=”215702″]

In vergelijking met het huidige gangbare Z270-moederbord biedt de X299 niet zoveel extra op vlak van PCIe lanes. Een ander verhaal is het als je kijkt naar de X99, het vorige moederbord dat Intel creëerde voor zijn high-end chips: de X299 biedt ondersteuning voor 24 PCIe 3.0-lanes, terwijl de X99 maar 8 PCIe 2.0-lanes omhelsde.

Het hoge aantal PCIe lanes geeft fabrikanten een pak flexibiliteit om aantrekkelijke systemen te bouwen. Je hebt genoeg ruimte om meerdere GPU’s te introduceren, een paar geheugenkaarten, verschillende USB-poorten en SATA-toestellen en nog pinnen over hebben. In theorie althans, want de situatie verschilt drastisch al naargelang welke chip er op het moederbord zit.

Grote verschillen

Intel lanceerde zowel een Skylake-X-processor als een Kaby Lake-X-processor. De Kaby Lake voorziet 16 PCIe lanes, terwijl de Skylake opgedeeld is in twee varianten: een low-end met 28 PCIe lanes en een high-end met 44 PCIe Lanes. Daar komt nog bij dat ook de RAM-configuratie varieert, omdat Kaby Lake dualchannel-geheugen gebruikt, terwijl dat voor Skylake quadchannel is.

De beide factoren zorgen ervoor dat de moederbordmogelijkheden erg verschillen afhankelijk van de gebruikte chip. Bij de low-endchips zal je niet het volledige potentieel van het moederbord kunnen gebruiken, terwijl bij de high-end processors het moederbord juist de mogelijkheden beperkt. Anandtech voorspelt dat moederbordfabrikanten zich daarom zullen toeleggen op gespecialiseerde moederborden, gericht op ofwel Kaby Lake-X of Skylake-X. “Als je een SKL-X CPU combineert met een KBL-X gefocust moederbord, dan zal de gebruiker mogelijk niet van de voordelen van alle functies kunnen genieten van de CPU waar ze voor betaalden,” aldus de website.

Verschillende fabrikanten hebben hun eerste versies van de X299 al aangekondigd. Onder andere Gigabyte komt met drie nieuwe Auros gaming modellen, terwijl Asus meteen zeven X299-varianten op de markt loslaat. Voor wie van compacte computers houdt zijn er ook al micro-ATX en mini-ITX-versies van respectievelijk EVGA en ASRock.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business