Nieuws

Stichter van online drugsmarkt Silk Road krijgt levenslang

Ross Ulbricht heeft in beroep zijn rechtszaak verloren en verdwijnt waarschijnlijk levenslang achter de tralies voor het oprichten en beheren van website Silk Road.

Ross Ulbricht zal de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen voor het oprichten van website Silk Road. Die straf lijkt onafwendbaar, nu de Amerikaan ook zijn beroep tegen het vonnis heeft verloren. Ulbricht werd schuldig bevonden aan zeven verschillende aanklachten, gaande van het verkopen van drugs en witwassen van geld tot het participeren aan een criminele organisatie.

Drugspiraat

Tot aan de arrestatie van Ulbricht in 2013 en de inbeslagname van de servers van Silk Road, was de website berucht als de populairste drugshandelplaats op het dark web. Als je de weg naar de website wist, kon je daar zowat alle bekende geestverrijkende middelen kopen en verkopen die je kon indenken, van marihuana tot cocaïne. Het dark web is een cluster van websites die je niet kan vinden met een standaardbrowser of zoekmachine. Het Tor-netwerk is een voorbeeld van zo’n gespecialiseerde software die toegang verschaft tot websites in het dark web.

Silk Road was door zijn populariteit een doorn in het oog van de FBI, die Ulbricht uiteindelijk wisten te strikken omdat hij te overmoedig werd en misstappen beging die zijn identiteit linkten aan de website. Silk Road werd opgericht en geleid door een persoon die online het alias “Dread Pirate Roberts” hanteerde. Een van de belangrijkste onderdelen van Ross Ulbrichts rechtszaak was dan ook bewijzen dat hij degene was die achter het pseudoniem schuilging. Onder andere dagboekfragmenten en Ulbrichts bitcoin wallet, goed voor verschillende miljoenen dollars, zorgden ervoor dat Ulbricht door een jury werd veroordeeld.

Onredelijke straf

[related_article id=”215751″]

Ulbrichts advocaten voerden in zijn beroep aan dat de FBI op een illegale manier bepaalde documenten had bemachtigd en fouten had gemaakt tijdens het proces, waarvoor ze de rechter vroegen om de zaak wegens procedurefouten af te voeren. Verder argumenteerde de verdediging dat levenslang een onredelijk zware straf was in vergelijking met vonnissen in gelijkaardige zaken. De rechter heeft hen niet gevolgd in die redering. Ook al speelde de handel zich grotendeels online af en hield Ulbricht zich voornamelijk bezig met de technische en operationele zaken die daarmee samenhingen, het huidige vonnis stelt hem op dezelfde hoogte als een traditionele grote drugbaas.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business