Nieuws

AMD onthult lanceringsdatum voor supersnelle Vega-GPU’s

Tijdens ComputeX onthult AMD zijn plannen voor zijn snelle Vega-GPU’s en krachtige Threadripper-CPU.

Tijdens ComputeX licht AMD een tipje van de sluier over zijn Vega-GPU’s, Epyc Server-chips en Threadripper-CPU. De Epyc-serverfamilie zal op 20 juni worden gelanceerd, terwijl de 16-coreprocessor later deze zomer beschikbaar wordt. De eerste videokaarten die gebruik maken van de nieuwe Vega-architectuur komen op 27 juni, maar het gaat dan enkel om de professionele variant. De consumentenversie van de Vega-GPU wordt begin augustus op Siggraph onthuld.

Threadripper

Eerder vertelde AMD al dat het werkt aan een processor met maar liefst 16 cores: de Threadripper. De chip heeft 32 threads, quadchannel geheugen en 64 PCIe 3.0-lanes. Threadripper gaat rechtstreeks de concurrentie aan met de Intel Core i7-6950XE, welke 18 cores heeft. Bij Intel moet je echter al 1.000 dollar op tafel leggen voor een chip met 44 PCIe-lanes. AMD heeft de prijs van Threadripper nog niet bekend gemaakt, maar hoogstwaarschijnlijk veegt de chiparchitect (wederom) de pan aan met Intel op het vlak van prijs. De krachtige chip van AMD wordt tezamen met het x399-platform deze zomer uitgerold.

Vega

Op ComputeX heeft AMD meegedeeld dat zijn eerste Vega-videokaarten op 27 juni worden gelanceerd. De Vega Frontier Edition is bedoeld voor grafische professionals en maakt gebruik van High Bandwidth Memory 2 (HBM 2), welke ten opzichte van HBM voor een verdubbeling in trasnferrates zorgt.

De consumentenversie van de videokaart wordt echter pas aangekondigd tijdens Siggraph, dat plaatsvindt van 30 juli tot 2 augustus. Siggraph is een professioneel event, waardoor het vreemd is dat AMD daar consumenten-GPU’s aankondigt. Bovendien heeft de chiparchitect het slechts over aankondigingen. Of de Vega-videokaarten voor consumenten dan ook daadwerkelijk worden gelanceerd, blijft afwachten.

[related_article id=”211242″]

Bovendien is HBM 2 nog erg nieuw, waardoor de Vega-GPU’s maar in een klein aantal kaarten beschikbaar zal zijn. Ook heeft Nvidia al in februari zijn GeForce GTX 1080 Ti uitgerold, waardoor het bedrijf een voorsprong van maar liefst vijf maanden heeft.

APU’s

AMD wil eveneens zijn Ryzen-CPU’s combineren met de Vega-GPU’s om een krachtige accelerated processing unit (APU) te creëren. De processor- en grafische prestaties zullen hierdoor respectievelijk 50 en 40 procent hoger liggen, terwijl het energieverbruik 50 procent lager ligt. Aangezien AMD zijn Vega-GPU’s nog moet uitrollen, moeten we waarschijnlijk nog maanden wachten alvorens de eerste desktops met AMD zijn APU zullen verschijnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business