Nieuws

IBM propt 30 miljard transistors op een chip

IBM en zijn onderzoekspartners hebben een vernieuwend design voor processors ontwikkeld. Met behulp van siliconen nano-platen kunnen ze zo een recordaantal transistors op een chip plaatsen.

De wet van Moore lijkt dan toch niet zo dood en begraven als eerst gedacht. IBM en zijn partners GlobalFoundries en Samsung pakken uit met een baanbrekend design dat obstakels moet overbruggen om chips op nog kleinere schaal te bakken. De innovatieve aanpak maakt het mogelijk om 30 miljard transistors in een 5 nm-chip te gebruiken, een vermeerdering met 33 procent tegenover de (nog niet commercieel beschikbare) 7 nm-chips.

Siliconen plaatjes

In plaats van het traditionele FinFET-design opteerde IBM voor een configuratie met lagen van siliconen nanosheets. Zonder al te diep op de technische details in te gaan – wie meer informatie wil kan zich via dit artikel in FinFET verdiepen – geeft die aanpassing een veel grotere flexibiliteit voor het productieproces van chips. Waar fabrikanten bij gewone processors vastzitten aan de transistor-architectuur zoals ze die uitgetekend hebben voor het bakproces begint, staat IBM’s nieuwe design het toe om de architectuur continu en op nano-niveau aan te passen.

“Deze flexibiliteit laat toe om prestaties en energieverbruik voor specifieke circuits bij te werken, iets wat niet mogelijk is met het huidige FinFET-proces,” aldus IBM in zijn officiële aankondiging. Net als voor de toekomstige 7 nm-chips maakt men gebruik van Extreme UltraViolet-technologie om de transistors op de 5 nm-chips te zetten.

Drie keer grotere batterij

[related_article id=”215621″]

“De toename in prestaties zullen helpen om kunstmatige intellgentie, het Internet of Things en andere data-intensieve applicaties in de cloud te versnellen. De besparingen op energie zouden ook kunnen betekenen dat de batterijen in smartphones en andere mobiele toestellen twee tot drie keer langer meegaan dan nu het geval is,” belooft het bedrijf.

Het zal nog wel enkele jaren duren vooraleer je de vruchten van de vernieuwing zal plukken. Op dit moment komen pas de eerste 10-nm chips op de markt. De chips van 7 nanometer worden ten vroegste over een jaar verwacht. Samsung heeft eerder verklaard dat het voor 2020 chips van 4 nanometer wil uitbrengen, maar het had het dan over chips die op basis van het oude FinFET-design zouden worden gebakken. Of het bedrijf het nieuwe design zal incorporeren in zijn productieproces is onduidelijk.

GlobalfoundriesIBMnanosheetsprocessorssamsungwet van moore

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN