Nieuws

Intel waarschuwt voor patentinbreuken met x86-emulatie op ARM

Zullen Microsoft en Qualcomm patentinbreuk plegen wanneer ze x86-applicaties gaan emuleren op ARM-processors? Intel slijpt alvast zijn messen.

Krijgt Microsoft binnenkort een dagvaarding in de bus van Intel? In een blogbericht dat de veertigste verjaardag viert van de Intel 8086-processor, het eerste x86-model, vermeldt Intel terloops dat de nakende emulatie van x86-apps op ARM-processors mogelijk enkele patenten schenden. Intel noemt geen fabrikanten bij naam, maar het is algmeen geweten dat Microsoft en Qualcomm eraan werken. Lenovo, HP en Asus zouden binnenkort al de eerste toestellen met die techniek lanceren.

Het probleem van Windows 10 op ARM-processers is dat de verschillende architecturen niet toestaan dat apps op beide platformen werken – denk bijvoorbeeld aan de tablets met Windows RT. Een emulatie van x86 op ARM zou dat kunnen verhelpen, zodat goedkopere ARM-chips gebruikt kunnen worden om een volwaardige versie van Windows 10 te draaien. Dat zou voornamelijk tablets en goedkope laptops ten goede komen.

Volgens Intel is het echter goed mogelijk dat die processen patentinbreuken omvatten, wat de chipfabrikant niet zomaar over zijn kant laat gaan. In de blog staat te lezen dat “sommige bedrijven mogelijk zullen proberen om Intel’s x86 te emuleren, zonder de toestemming van Intel”. Het bedrijf verwijst naar eerdere pogingen voor dergelijke emulaties die het ook al de kop indrukte.

Intel zegt dat het gewettigde concurrentie verwelkomt, maar dat emulaties het nooit zullen halen van de echte processors. Het houdt zijn concurrenten scherp in de gaten in geval van inbreuken. Microsoft en Qualcomm hebben vooralsnog niet gereageerd.

armbusinessemulatieintelmicrosoftpatentqualcommx86

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals